Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/water_geven_tijdens_vakantie

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 19 januari 2022

Water geven aan uw kamerplanten tijdens vakantie zonder oppas

Vakantieverzorging van uw kamerplanten

Vindt u geen welwillende ziel die uw kamerplanten water komt geven terwijl u met vakantie bent? Dan hebben we hier wat eenvoudige tips op uw kamerplanten voor zichzelf te laten zorgen!

  • de truc met de badkuip:

Laat de badkuip tot aan de rand vollopen en leg er drie of vier planken over. Hierop schikt u de potten met kamerplanten of uw plantenbakken. Voor iedere pot neemt u een stevige katoendraad, die u eerst een uurtje in het water legt. Het ene uiteinde van de draad stopt u, met behulp van uw pink, doorheen het drainagegat van de pot in de wortelkluit. Het andere uiteinde laat u in het water hangen tot het neerligt op de bodem van de kuip. De draad zuigt water op tot in de pot. Voor plantenbakken zijn twee tot drie draden nodig. Er mag geen rechtstreeks contact zijn tussen de onderkant van de potten en het water van de badkuip.


Hetzelfde principe met de katoendraad in een waterreservoir.

  • de truc met de dweil:

Een goede oplossing voor kleinere potten van gewoon aardewerk. Neem een grote dweil of een grote badhanddoek en maak hem druipend nat. Vul de goed afgedichte spoelbak in de keuken met water. Laat één uiteinde van de dweil of doek in het water hangen en spreid de rest uit op het afdruipvlak. Op dit stuk stof schikt u de plantjes: de stof zal water opzuigen uit de spoelbak en weer afgeven aan de poreuze potten. Let er wel op dat de plantjes niet in het directe zonlicht staan. De planten hebben wel licht nodig want hoewel direct zonlicht nefast is, is volledige duisternis dat ook.

  • de truc met de teil:

Hebt u niet zoveel planten, leg dan een 5 cm dik laagje druipend natte turfmolm in één of twee grote teilen of kuipen. Plaats uw planten dicht tegen elkaar in de tuil of de kuip en vul de openingen tussen de potten onderling en tussen de potten en de wand met natte turfmolm. Net voor u vertrekt begiet u alles nog eens goed. Doorheen de poreuze wanden van de potten geeft het natte turf geleidelijk zijn vocht af aan de planten. Ook in deze methode is het nodig dat de planten uit de zon staan en de potten van ongewoon ongeglazuurd aardewerk zijn. Gaat het om potten van een ander materiaal (geglazuurd aardewerk, plastic,...), dan moet u de planten eruit halen en zonder pot op het turf zetten.

  • op het terras zetten:

Kamerplanten die 's zomers buiten mogen staan (en daarbij horen vele soorten), kunt u ook dicht bij elkaar zetten op het terras. Rondom en tussen de potten en over de aarde spreidt u een flinke laag turfmolm uit. Die maakt u voor het vertrek door en doornat. Uw planten krijgen tijdens uw afwezigheid een zuurstofkuur in de buitenlucht. Ze worden begoten door de dauw en de regen (in ons klimaat is een bui ook in de zomer nooit veraf). En als het toch droog zou blijven, geeft het turfmolm vocht af. In deze oplossing is het opnieuw van belang dat de planten op het terras niet in het volle zonlicht staan, maar beter in de schaduw of halfschaduw. Cactussen kunnen wel tegen wat meer volle zon.

  • in de tuin uitplanten:

Een geschikte oplossing voor grotere planten die 's zomers buiten mogen. Zet de plant eerst een uurtje in een emmer water zodat de aardkluit door en doornat is. Plant ze dan in de tuin uit op een plek in de halfschaduw en spreid rondom de onderkant van de stam natte turf of zwart tuinfolie uit..

  • hydroplanten:

Houdt u uw planten in hydropotten, dan bent u het makkelijks af. Geef ze water tot de peilmeter het maximum aanwijst. Wel doet u er goed aan de planten samen te zetten in halfschaduw (dus uit direct zonlicht). Zo schept u een vochtiger microklimaat.

Helpen deze tips wel voldoende?

Zou u twijfelen aan de doeltreffendheid van onze tips, dan kunnen we u gerust stellen. Ze werken inderdaad, maar (meestal) niet langer dan drie weken. Gaat u langer op vakantie, dan zult u toch iemand moeten inschakelen.

Bedenk daarbij dat meer kamerplanten sterven omdat hun bezitters ze te vaak begieten dan door een tekort aan water. Merkt u bij uw terugkeer dat de blaadjes slap hangen of beginnen te verdrogen, zet de planten dan meteen een paar uur met pot en al in een emmer met lauw water. In de dagen nadien kunnen ze te ver uitgedroogde blaadjes verliezen, maar in de meeste gevallen zal uw plant er snel bovenop komen en nieuwe bladeren ontwikkelen.

Bekijk ook onze systemen van waterirrigatie.

#1096