Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/wat_zijn_raamvoederhuisjes

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 24 september 2022

Wat zijn raamvoederhuisjes en waarvoor dienen ze?

Hoewel je de tuinvogels het hele jaar mag bijvoederen, voorzien de meeste tuinliefhebbers pas vanaf de eerste vorst extra energie in de tuin. Dat kan in bijzonder veel verschillende smaken, soorten en manieren.
Wellicht zijn de meest gebruikte de klassieke vetbolnetjes of mezenbollen. Een mengeling van soorten zaden en energie voor de vogels. Ze worden opgehangen op verschillende plaatsen in de tuin zodat de vogels in ieder hoekje van de tuin wel iets kunnen vinden. Maar je kan ze nog dichterbij brengen. Een raamvoederhuisje zorgt ervoor dat je vogels van dichtbij kunt bekijken.
Waar moet je nu op letten bij het gebruik van raamvoederhuisjes en waarmee kan je ze het best vullen? Hieronder een overzicht en weetjes van raamvoederhuisjes.

Wat is een raamvoederhuisje

Raamvoederhuisjes zijn meestal kunststofbakjes waarin verschillende soorten vogelvoer kan gelegd worden. Meestal heeft het ook een dakje waardoor het voeder droog blijft en niet gaat schimmelen. Door middel van zuignappen wordt het huisje aan de buitenkant van een raam bevestigd. De meeste modellen zijn van transparante kunststof, zodat de vogels goed te observeren zijn van binnenshuis. Er zijn ook modellen in hout, die hebben aan de raamzijde een opening zodat ook hier de vogeltjes te zien zijn.

Uiteraard bestaan ze in allerlei vormen en groottes, afhankelijk van het type voeder dat je wil gebruiken.

Verschillende soorten raamvoederhuisjes

Het plaatsen van een raamvoederhuisje is geen garantie dat alle vogels massaal op jouw keukenraam afkomen. Ze worden meestal enkel bezocht door de minder schuwe meesjes (pimpelmezen en koolmezen), maar ook mussen en vinken passeren de revue. Andere vogels houden liever van voeder op de grond (bijvoorbeeld merels en lijsters), die zal je dus ook zelden spotten in jouw raamvoederhuisje.


Plaatsing van raamvoederhuisjes

Vogels zijn steeds op hun hoede voor natuurlijke vijanden. Ze verlangen dus ook van hun voederplaatsen dat ze op een beschutte of veilige plaats hangen. Een raam op een afgesloten koertje zullen ze dus niet zo snel vertrouwen. Kies liever voor een venster met een brede uitkijk naar de tuin toe, en ideaal is wanneer een grote struik of boom dichtbij staat. Daarin kunnen de vogels gaan schuilen wanneer ze zich bedreigd voelen. Raamvoederhuisjes op die plaatsen zullen dan ook sneller ontdekt en gebruikt worden.

Uiteraard hangen we de raamvoederhuisjes niet te laag en dichtbij opstapjes. Het zijn raamvoederhuisjes voor vogels, en geen voederplaatsen voor katten. De aanbevolen hoogte is dan ook minimaal 2 meter.

Raamvoederhuisweetjes

Bijkomend voordeel van een raamvoederhuisje is dat ze de weerspiegeling van het glas gaan breken. Dat voorkomt dat een vogel zich te pletter vliegt tegen (grotere) ramen. Meestal worden raamstickers gekleefd, maar een raamvoederhuisje geeft het zelfde effect en is bovendien veel leuker omdat je op die manier nog vaak eens een meesje kan spotten.

Raamvoederhuisjes worden meestal opgehanden met zuignappen. Die komen vaak los, maar wanneer je de zuignappen eerst een minuutje in heet/kokend water legt en dan direct op het raam hangt, blijven ze veel beter kleven.

Wist je dat bejaardenhomes en rusthuizen vaak raamvoederhuisjes ophangen? Het is goedkoop en vrij van onderhoud. De vaak eenzame bejaarden krijgen op die manier toch nog contact met de natuur en fleuren helemaal op wanneer zo'n mooi klein vogeltjes zo dichtbij kan komen.

#5238Karel

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon