Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/wat_te_doen_bij_watertekort?selectCountry=1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 21 oktober 2021

Alle beetjes helpen: voorkom waterschaarste

Stevenen we deze zomer opnieuw af op een extreme hittegolf zoals in 1976? Dat het nu al een warm voorjaar is geweest, zien we aan het waterpeil van sommige beken en rivieren. Heel wat water verdampt door de zon en de grondwaterstand raakt maar niet aangevuld. Met een mogelijkse waterschaarste tot gevolg. Hoogtijd om er spaarzaam mee om te gaan!

Wat kunnen we zelf doen:

 • Investeer in een regenton en gebruik het regenwater om de dieren water te geven, de moestuin te besproeien of het terras te kuisen. Besproei bij voorkeur 's morgens of 's avonds, zodat het water minder snel verdampt.
 • Koel je tuin af met schaduw. Door een aantal plaatsen te voorzien van schaduw, warmt je tuin minder snel op. Creëer schaduwrijke zones door het plaatsen van hoge bomen of struiken. Heb je hier geen plaats voor, kies dan voor een pergola of hang een schaduwscherm.
 • Gebruik een gieter om planten te besproeien. Op deze manier dosseer je de hoeveelheid en krijgen de juiste planten water. Nog efficiënter is het gebruik van petflessen. Alvorens de fles omgekeerd in de grond te plaatsen, dien je eerst met een schaar de bodem van de fles te verwijderen. Vul de fles met water en laat het langzaam in de grond sijpelen.
 • Het kan geen kwaad je gras een tijd geen water te geven. Het zal een beetje geel en dor worden, maar vanaf de eerste regenbui wordt het gras terug groener.
 • Bespaar water bij het wassen. Kies voor een korte verfrissende douche of was je aan de lavabo. Het bespaart niet alleen op water, het is tevens ook beter voor het milieu.
 • Draai geen half gevulde wasmachine en vermijd zoveel mogelijk de vaatwasser. Verkies hierbij om gezellig samen met de hand af te wassen.
 • Terwijl je wacht tot er warm water uit de kraan loopt, kan je het koude water opvangen voor het douchen en gebruiken om tuin- en kamerplanten te voorzien van water, het toilet door te spoelen, de vaat te doen,... Dit verspilde water kan makkelijk een emmer vullen. Doe dit ook in de keuken en gebruik het om groenten en pasta te koken of om de planten in de tuin water te geven. Door dit te doen ga je automatisch bewuster om met jouw waterverbruik.
 • Hark de grond eens om in de plaats van tweemaal te besproeien. De bodem mulchen zorgt niet enkel voor een onkruidvrije tuin, op deze manier blijft de grond luchtig en vochtig.
 • Bedek de grond met een dikke laag schors. Op die manier droogt de grond minder snel uit en hebben de planten minder water nodig. 

Extra tuintips:

 • Gebruik minder tegels in de tuin en kies voor gras, bodembedekkers en beplanting. Verharding houdt de warmte langer vast waardoor het in de tuin minder snel afkoelt. Minder verharding zorgt bij een regenbui tevens ook voor meer regenwater in de bodem. Tracht niet meer dan 30% van je tuin te verharden. Hoe minder betegeling hoe beter!
 • Kies bij de aanleg van de plantenborder voor de juiste planten. Neem soorten die relatief goed bestand zijn tegen warme en droge periodes en maak een prairietuin of zonneborder. Geschikte soorten zijn bijvoorbeeld vlinderstruik, lavendel, lampepoetsergras en vingerhoedskruid.

dor gras


#5757

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte