Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/wat_kun_je_doen_tegen_de_buxusmot

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 22 september 2021

Wat kun je doen tegen de buxusmot?

Er zijn verschillende opties. De meest milieuvriendelijke manier is om de rupsen en poppen met de hand van de buxussen te plukken en de spinsels weg te knippen. Zo kun je de toename van de populatie in de zomer voorkomen. De rupsen van de buxussen wegnemen is heel efficiënt maar onmogelijk als je een hele tuin vol buxus hebt. Voorzichtigheid is de boodschap, als de beestjes trilling voelen op de plant verstoppen ze zich snel. En wat doe je dan met de aangetaste plantendelen en weggeplukte rupsen? Deze breng je best in een gesloten zak naar het containerpark zodat de rupsen niet kunnen ontsnappen.

Wat kun je doen tegen de buxusmot?

Preventief behandelen

Je kan preventief te werk gaan en de planten laten aansterken door bij te mesten. Dit is mogelijk met de Buxusmeststof van Substral (korrels) of de vloeibare variant die vooral voor buxussen in potten wordt gebruikt. Ook de ecologische variant voor Buxus, hagen en Coniferen meststof van Naturen is een goede optie. Verder is ook Naturen brandnetelgier prima om de buxussen te versterken. Dit middel beschermt tegen insecten. Maar veel tuiniers gebruiken brandnetelgier ook omdat de geur rupsen weg houdt van de planten.
De Naturen feromoonval is een heel efficiënt opsporingsmiddel en zorgt ervoor dat de voortplanting van buxusmot beperkt blijft. Feromonen zijn een stof die de mannetjes aantrekt.

Buxusmot bestrijden

Voor de bestrijding van de buxusrups werd het nieuwe plantaardige insecticide Naturen Eradibug Ultra tegen Buxusmot gelanceerd. Met dit product zijn jouw buxussen tot 3 weken lang beschermd. Het insect wordt verstikt dankzij de koolzaadolie en de pyrethrine zorgt voor een snelle en efficiënte bestrijding van zowel eitjes, rupsen als volwassen rupsen.
Ook KB biedt een oplossing tegen buxusmot: KB Multisect. Je hebt de keuze tussen een gebruiksklare of geconcentreerde versie. Je kunt het insecticide ook preventief gebruiken. Het middel weert de rupsen 3 tot 4 weken lang, ideaal dus om je buxus mooi groen te houden. Ook als de rupsen al op de buxusplanten aanwezig zijn, kan KB Multisect gebruikt worden. Binnen de 24 uur zie je al de eerste dode rupsen op de grond liggen. Het middel blijft 3 tot 4 weken lang actief. Merk je nadien nieuwe vraat, dan dien je de behandeling te herhalen.
Volg de buxusmotplaag goed op tot het begin van de winter, de buxusmot kent namelijk verschillende generaties per jaar…

#5660

Bron: I love my garden
www.ilovemygarden.be