Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/wanneer_fluit_welke_vogel

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 22 oktober 2020

Wanneer fluit welke vogel?

pimpelmezen in de tuin

Om welk uur fluit welke vogelsoort?

’s Morgens vroeg en bijna uitsluitend dan zijn het de mannetjes die je kan horen. Met hun gezang willen zij de vrouwtjes hun aandacht trekken en hun imponeren. Tegelijkertijd maken ze duidelijk aan de andere mannetjes in de omtrek dat dit terrein al is ingenomen. In de vroege morgen is er ook vaak nog minder wind en is het rustiger waardoor het gezang verder reikt.

In de loop van de evolutie zijn verschillende vogelsoorten na elkaar beginnen te zingen. Zodoende hoeven ze niet luider en luider tegen elkaar op te zingen en dat bespaart energie en zorgt voor meer succes. Op die manier heeft elke vogelsoort zijn eigen moment op de ochtendstond om te zingen.

Nog voor zonsopgang oriënteren de vogels zich op de zonnestralen. De helderheidsgraad van de ochtendstond fungeert hierbij als een soort van natuurlijke zangklok waarbij vogelsoort na vogelsoort om beurt begint te zingen.

Soms starten sommige soorten in steden al iets vroeger met zingen. Onderzoekers vermoeden dat dit kan komen doordat sommige vogels zoals het roodborstje en de merel worden beïnvloed door de vele verlichting die er in steden is.

De vogelsoorten volgens het aantal minuten dat ze voor de zonsopgang beginnen te zingen = de zangklok.

Gekraagde Roodstaart

De roodstaart

Het mannetje zingt al energiek vaak vanuit een hoge boomtop zo’n anderhalf uur voor zonsopgang.

Het gezang is niet echt melodieus en kort, helder en luid. De roep bij de roodstaart klinkt als “Wiet-wietuk” “Whiet-tuktuk” en bij gevaar of opwinding een voortdurend “whiet-whiet”.

Ook al is zijn gezang geen pareltje, dan zorgt zijn bonte verenkleed dat dit vogeltje toch een juweeltje is.

de veldleeuwerik

De veldleeuwerik

Circa 80 minuten voor zonsopgang start hij met zijn gezang. In tegenstelling tot de meeste andere zangvogels heeft de veldleeuwerik geen nood aan een hoge boomtop, struik, paal of dergelijke als zanggestoelte. Ze stijgen tot hoog in de lucht op en laten dan hun mooi lied horen, terwijl ze op een vaste plaats blijven stilhangen. Doordat ze zo hoog in de lucht zingen is het geluid ook tot ver in de omtrek te horen.

 

De zanglijster

Deze begint 70 minuten voor zonsopgang aan zijn prachtige, vrolijke gezang. Deze lijster zingt luid en gevarieerd en hij doet dit meestal vanaf een hoog punt zoals in een boomtop. Het is een waterval van noten met korte pauzes.

merels in de tuinDe merel

Een uur voor zonsopgang zingt ook de merel zijn hoogste lied. ’s Avonds zal de merel nogmaals zijn merellied herhalen. Hij zit daarbij ook graag hoog op de daknok.

Het winterkoninkje

Vrij kort na de merel, zo’n 55 minuten voor zonsopgang start het winterkoninkje met zijn luide zang met hoge triltonen. Het gezang is ruim 500 meter ver te horen. Zijn doordringende gezang kun je waarnemen tussen februari en juli.

De pimpelmees.

Het gezang van de pimpelmees barst ca. drie kwartier voor zonsopgang uit. De mannelijke pimpelmees start dan met het afbakenen van zijn territorium. De roep is gevarieerd maar is meestal vrij helder en vrij zacht.

De tsjif-tsjafspreeuwen in de tuin

De tjiftjaf laat zijn 'tjiftjaf-tjiftjaf-tjiftjaf' horen vanaf ca. een half uur voor zonsopgang.

De spreeuw

Een kwartier voor zonsopgang begint de langslaper onder de vogels aan zijn gezang. Het gezang van de spreeuw kan heel gevarieerd zijn. Soms doen ze andere dieren of zelfs mensen na. Dat imiteren kunnen ze heel goed. Op die manier kan de spreeuw mens en dier goed in de maling nemen.

Nog enkele vogelsoorten die rond zonsopkomst starten met hun gezang zijn o.a. de Vlaamse gaai, kneu, bonte specht en de groenling.

#4444

Auteur: Kurt Vossaert