Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/waarom_strooizout_niet_goed_is_voor_ons_milieu

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 24 september 2021

Waarom strooizout niet goed is voor ons milieu

Zout strooien op autowegenDe voorbije dagen is het kwik al goed onder het vriespunt gezakt en is het hier en daar gaan sneeuwen waardoor het op onze wegen gevaarlijk glad kon zijn. Gelukkig zijn er de strooidiensten die 's nachts massaal uitrukken om onze wegen berijdbaar te houden. Elke winter opnieuw worden tonnen zout gebruikt om alles ijs- en sneeuwvrij te krijgen. 

Terwijl ze in Scandinavische landen vaak zand gebruiken om een betere grip te krijgen op de baan, wordt er in ons land strooizout gebruikt. Het zout mengt zich met het water uit het ijs of sneeuw en vormt op die manier pekel. Doordat pekel een lager vriespunt heeft dan water, smelt het ijs.
Het zout wordt tegenwoordig in vloeibare vorm verspreid omdat zout in droge vorm kan wegwaaien en dus minder gericht zijn werk kan doen. 

De effecten van strooizout op ons milieu

Niet alleen ons wegdek heeft te lijden onder de vele tonnen strooizout maar ook de natuur in de omgeving van onze wegen. Het zout spoelt uit en komt uiteindelijk in ons milieu terecht. Het gevolg is een verhoogd zoutgehalte in de bodem bij aangrenzende gebieden, een zoutgehalte dat normaal gezien enkel in kuststreken voorkomt. Dit heeft een grote impact op het bodemleven.

Deens Lepelblad en Stekend Loogkruid

Planten, zoals het Deens lepelblad en Stekend Loogkruid die normaal gezien enkel in duinen en strandvlakten voorkomen, duiken nu ook op langs onze snelwegen. Door een te hoog zoutgehalte sterven de meeste planten en grassen die er van nature voorkomen af en nemen zouttolerante planten hun plaats in. Bloemen die het al moeilijk hadden om in de bermen te overleven, maken nu helemaal geen kans meer. 

Bruine kikker en de gevolgen van strooizoutHet zout spoelt niet alleen uit in bermen maar ook in vijvers, beken en poelen waar kikkers en andere amfibieën leven. Er is onder andere onderzoek verricht naar het effect van strooizout op het leven van de bruine kikker. Het voortplantingsseizoen begint meestal kort na de laatste strooibeurt. Het zout dat in het water terecht komt, heeft invloed op de bewegingssnelheid van de dikkopjes en de afstand die ze afleggen. Bij de bruine kikker werd echter geen verhoogd sterfecijfer vast gesteld. Bij andere amfibiesoorten was dit wel het geval. 

Ook vogels kunnen vergiftigd raken door het drinken van water met een te hoog zoutgehalte. Hierdoor worden ze suf en neemt hun reactiesnelheid af waardoor ze sneller overreden kunnen worden door auto's. 

Jammer genoeg zijn er weinig alternatieven voor het strooizout. Het zand of de kiezelsteentjes die ze gebruiken bij onze noordelijke buren is beter voor het milieu maar kan ons rioleringstelsel doen verstoppen. Producenten van strooizout zijn zich van deze nadelen bewust en werken aan de ontwikkeling van zout dat minder schadelijk is en ook aan efficiëntere strooimachies die overmatig strooien voorkomen. 

#5265

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies