Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/vroege_bloei

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 21 oktober 2020

Vroege bloei

Sommige bloemen bloeien tot maand te vroeg

Uit de tuinpol van twee weken terug bleek dat negentig procent van de tuinliefhebbers een bloeivoorsprong in de tuin merkte dankzij de zachte winter. Met het fototoestel in de hand gingen we het even in de tuinen gaan bekijken. Tuinplanten volgen normaal gezien de seizoenen, maar nu met de warmste winter sinds de waarnemingen zijn er soorten die tot zes weken vroeger bloeien dan andere jaren.

José De Buck 'nationaal voorzitter van de Vlaamse vaste plantenvereniging' en ikzelf reden naar het provinciaal domein Het Leen te Eeklo om daar in het arboretum te kijken welke planten meerdere weken voor zitten op het bloeischema. De wilgen staan er al volop met hun katjes te pronken. Normaal gezien bloeien de wilgenkatjes andere jaren steeds rond Pasen. Het wordt dus zeer de vraag of er dit jaar nog wilgenkatjes zullen bloeien tijdens het Paasweekend.

Alle andere jaren staan de stermagnolia's als eerste magnoliasoort te bloeien. Dit jaar echter zit deze stermagnolia niet voor op zijn bloeischema maar vele andere cultivars die normaal gezien pas beginnen te bloeien vanaf begin april, staan nu reeds in volle bloei. Meestal kan men niet lang genieten van de bloemenpracht van magnolia's omdat de nachtvorst de bloemen voortijdig doet afvallen. Momenteel staan de bloemen echter in volle glorie te pronken, zonder de minste tekens van vorstschade. De camelia's staan andere jaren eveneens in deze periode te bloeien, toch kunnen we er dit jaar meer van genieten. Dat komt doordat de bloemen geen schade ondervinden van de vorst. Zelfs de witte cultivars blijven netjes wit. Andere jaren zitten die vol bruine vorstplekken.

Camelia bloeit zonder vorstschade Magnolia's tonen kleur

De gaspeldoorn of Ulex europaeus is een wintergroene sierheester die in ons klimaat in strenge winters bovengronds volledig afvriest. In het voorjaar loopt de plant vanaf de voet dan terug uit. De bloei is er vanaf april tot juni en soms nog een korte nabloei in de herfst. De plant die we hier in het Leen aantreffen is reeds ruim anderhalve meter hoog en al enkele jaren niet meer bovengronds ingevroren. Momenteel staat hij hier ruim een volle maand te vroeg in volle hevigheid te bloeien. Toch zal niemand het in zijn hoofd halen om er een mooi boeketje van te plukken. Deze plant is voorzien van zeer scherpe stekels.

De Trachystemon orientalis bloeit reeds zonder bladeren vanaf april tot mei. Dit jaar staat deze bodembedekkende vaste plant echter al een tweetal weken volop in de tuin te bloeien.

gaspeldoorn bloeit een stuk vroeger Trachystemon orientalis

Vanaf half april treffen we madeliefjes aan in de tuin. Toch hebben we er momenteel al enkele kunnen aantreffen die tussen het gras staan te bloeien. Vroeger at men de eerste drie gevonden madeliefjes op en dat moest ervoor zorgen dat men een jaar lang geen last meer kon krijgen van tandpijn, oogziektes of tandpijn. In die tijd had men ook steeds gedroogde madeliefjes op zak, want dat was noodzakelijk om belangrijke zaken met een gunstig resultaat te kunnen beslechten.

bessen van Viburnum betulifolium en van de Viburnum opulus (Gelderse roos) zijn veel te bitter en de vogels laten ze wijselijk hangen

Een opvallende verschijning voor de tijd van het jaar is de Viburnum betulifolium, waarvan de bessen nog aan deze heester hangen. De bessen hangen nu hoogst uitzonderlijk nog aan de struik doordat het tot op heden nog onvoldoende hard gevroren heeft. Zolang het niet langdurig vriest blijven de bessen te bitter voor de vogels en zullen ze aan de struik blijven hangen. De tuinliefhebber heeft er zodoende een mooie attractie bij waar hij naast de vroege bloeiers ook nog steeds kan van genieten. Hetzelfde concept als bij de vorige struik met rode bessen. Deze Viburnum opulus is wel veel meer toegepast in de tuinen en gekend als Gelderse roos.

   

Op de terugweg van Het Leen naar huis merken we een uitzonderlijk bloeiende plant op. Het is een mimosa of Acacia dealbata die in een voortuin is aangeplant. Andere jaren staat deze tot half maart netjes ingepakt in de noppenfolie, om goed beschermd te zijn tegen de vrieskou. Dit jaar heeft de plant zelfs nog geen beschermingsjasje gekregen en tot ieders grote verbazing staat deze van oorsprong Australische boom volop te bloeien. In de handel worden er momenteel ook wel bloeiende mimosa's aangeboden, maar deze worden meestal in serres in bloei getrokken. Het is dan ook de eerste keer dat deze struik op de Landsdijk te Bassevelde de voortuin geel kleurt.

Pulmonaria longifolia 'Diane Clare' Pulmonaria rubra

Longkruid of Pulmonaria longifolia 'Diane Clare' staat normaal te bloeien in de tuinen vanaf eind maart tot mei. Dit jaar staat deze prachtige plant met bontkleurige bladeren en met meerdere bloemkleuren op dezelfde plant, reeds twee weken te bloeien in mijn voortuin. De andere longkruid-cultivars staan ook allemaal al volop te bloeien in onze tuin te Sint-Jan-in-Eremo.

De rode uitlopers en de bloeiknoppen van de glansmispel (Photinia)
De glansmispel groeit op alle goed doorlatende, humusrijke grondsoorten. Deze sierstruik loopt in april uit met prachtige rode scheuten die de plant sieren. Toch heb ik vandaag in mijn tuin foto's kunnen nemen van de rode uitlopers en zelfs al van de bloemtuilen die klaar zitten om later deze maand te bloeien. Dat is wel hoogst uitzonderlijk als je weet dat de Photinia eigenlijk pas in mei - juni met kleine tuilen witte bloemen bloeit.

Een bloeiende tulp in de tuin van Lucy Devis, Hoekweg 20 te Hallaar (deelgemeente Heist op den berg).
Dat tulpen nu al in bloei staan is toch een maand vroeger dan normaal.


rozen snoeien:
struikroos

voorjaarsbloemstuk

de moestuin in maart
     

lavendel snoeien + gebruik

voorjaarsbloeiende sierplanten

Katten weren
uit de tuin
#930

Auteur: Kurt Vossaert