Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/vorstbestendige_bananen_musa_basjoo

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 15 juni 2021

Vorstbestendige bananen als Musa basjoo, Musa sikkimensis en Musella lasiocarpa

<ALIGN="LEFT">Vorstbestendige bananen

<ALIGN="CENTER">

In dit artikel krijgen enkele vorstbestendige banaanachtige exoten, die vlot verkrijgbaar zijn en reeds bewezen hebben “vorstbestendig” te zijn, extra aandacht.

 

MUSA BASJOO
Deze musa vindt zijn oorsprong in China. De groeiwijze vertrekt vanuit een rhizoom, die zich steeds vermeerdert en zo komen er zijscheuten bij. Eén plant kan na verloop van tijd vermeerderen tot 5 tot 10 nieuwe planten. Hij typeert zich door zijn geelgroene pseudo-stammen die wel 2,5 m hoog kunnen worden. Neem hierbij de bladeren, die bovenaan groen en glanzend zijn en die lichtzwart gevlekt kunnen zijn. Zo kom je snel tot een grote plant die 4 m hoog is, de bladeren zijn wel 150 cm lang en 50 cm breed. De bladnerf is boven en onderaan licht groen, de bladsteel kan 30 cm lang zijn. Na een viertal jaren kan men de eerste bloem met eventuele vruchten verkrijgen, spijtig dat de moederplant na de bloei afsterft.

 

Musa basjoo wordt vaak foutief "Japanse vezelbanaan" genoemd, wetende dat Musa basjoo oorspronkelijk afkomstig is van China, klopt dit dus niet.

 

De wortelrhizoom beschermen met een dikke mulchlaag, is in principe voldoende om hem te overwinteren. De stammen zullen afsterven, maar in de lente loopt de plant vanuit de rhizoom terug uit. Indien je de stammen wil behouden, bescherm je ze tegen vocht en koude. Dit kan met stro, vliesdoek, noppenfolie,…
Er bestaan verschillende variaties van Musa basjoo op de markt, spijtig genoeg worden deze commercieel meestal uitgebuit en misbruikt, de volgende variëteiten kennen we: Musa basjoo 'Fuji-Yama', Musa basjoo ‘Fuji-Yama Variegata', Musa basjoo 'Sakhalin', Musa basjoo 'Saporro' en Musa basjoo 'Tchechenia'. Wanneer je in je exotische tuin een bananenplant wenst, is Musa Basjoo een absolute aanrader, het is ook de meest vorstbestendige bananenplant.

 

MUSA SIKKEMENSIS
Deze banaan wordt ook Darjeeling banaan genoemd. Het is een vrij recent ontdekte soort die afkomstig is uit de Himalaya gebieden (2000m) Darjeeling en Sikkem in het Noord-Oosten van India. Hij valt op door de bordeaux gekleurde onderkant van het blad en door een groene bovenkant met daarin rode vlekken/strepen. Het is een snelgroeiende bananensoort, sneller dan "Musa basjoo".

 

<ALIGN="CENTER">

Zijn pseudo-stam kan 4 m hoog worden en een omtrek van 45 cm hebben. Ook hier kun je na een 4-tal jaar bananen verkrijgen, die zelfs eetbaar zouden zijn.
In zijn natuurlijke omgeving is deze plant blootgesteld aan vorst en sneeuw, wat hoge verwachtingen schept betreffende vorstbestendigheid. Toch leert de ervaring dat hij minder vorstbestendig is dan Musa basjoo, hij lijdt meer onder de combinatie koude en vocht. Goed beschermen is de boodschap en trachten vocht te elimineren.

 

MUSELLA LASIOCARPA
Deze banaan wordt ook wel heilige Lotus, Chinese sierbanaan of Chinese dwergbanaan genoemd. Hij komt oorspronkelijk uit de provincies Yunnan en Guizhou, waar hij op een hoogte van 2500 meter groeit. Deze banaan kenmerkt zicht door zijn grijsgroene blad, met rode nerven. Hij blijft kleiner dan Musa basjoo en Musa sikkemensis, ongeveer 150 cm hoog.

 

<ALIGN="CENTER">

Ook deze banaan vormt zijscheuten. Na 3 tot 4 jaar kan de plant bloeien. Eerst worden de bladeren kleiner en kleiner en uiteindelijk ontwikkelt er zich een goudkleurige bloem. Er openen steeds meer bloemblaadjes die uiteindelijk de bloem vormen. Deze bloem kan zes maanden mooi blijven, heel bijzonder. Hierna sterft de moederplant af maar de zijscheuten verzekeren de toekomst.

 

<ALIGN="CENTER">

Koude is geen groot probleem voor deze banaansoort maar ons vochtig klimaat wel. Bescherm hem goed tijdens de winter of houd hem als kuipplant. Van april tot november kan deze soort buiten, maar overwinter hem best koel en droog. Zo beleef je veel plezier aan deze plant en zal hij zeker bloeien. 

Alle bananen houden van veel water en meststof (koeien-/kippen-/paardenmest) en een zonnige standplaats in de lente en zomer. In de winter is de plant in ‘rust’ en verlangt weinig tot geen water. Voorzie voldoende winterbescherming voor buiten.

#2275

Auteur: Danny Mostinckx