Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/voorjaarskuur_voor_het_gazon_in_1_dag

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 22 augustus 2019

Voorjaarskuur voor het gazon in één dag

Voorjaarskuur voor het gazon in één dagTijdens de wintermaanden krijgt je gazon het zwaar te verduren. Wil je binnenkort weer volop genieten van een gezond en fris groen gazon dan is een grondige onderhoudsbeurt zeker op zijn plaats. Ontmossen, bekalken en bemesten kan perfect op één dag, om daarna voluit te genieten van een diepgroen gazon.
Veel mensen houden de traditie in ere om in het najaar te bekalken en in het voorjaar te bemesten. Wanneer je gebruik maakt van organische meststoffen is dit echter niet nodig. Traag oplossende kalk zoals ECOstyle Aqua-Kalk en de 100 % organische Myco-Gazon 3-in1 gazonmeststof gaan niet met elkaar in conflict en geven hun heilzame invloed geleidelijk via de bodem aan het gras door. Je kan ze dus zonder problemen op één en dezelfde dag toepassen, indien nodig met een voorafgaande anti-mosbehandeling.

Voordelen van organische meststoffen

Biologische meststoffen zijn te verkiezen, omdat ze zowel de structuur van de bodem als het bodemleven (goedaardige bodeminsecten, regenwormen, protozoa en aaltjes...) stimuleren.
Een goede bodemstructuur is immers één van de voorwaarden om vorming van vilt en mos in gazon tegen te gaan.

Door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest zal je vilt en mos in de hand werken, waardoor je jaarlijks opnieuw het mos moet bestrijden.
Bovendien loop je door organische meststoffen te gebruiken geen risico op 'verbranding' door overbemesting.

gazon harken100% organische meststoffen gaan niet alleen de plant (in dit geval het gazon) voeden, maar ook het bodemleven. Bodembacteriën voeden zich namelijk met organische stoffen in de organische meststof en zetten deze om naar opneembare voedingselementen voor het gazon. De aan Myco-Gazon 3-in-1 toegevoegde bodembacteriën zoals Bacillus voorkomen viltvorming. Vilt wordt gevormd wanneer afgevallen, oude grassprietjes en ander dood organisch materiaal niet wordt afgebroken. Bacillus-bacteriën breken afgevallen, oude grassprietjes af tot humus en voorkomen zo dat er vilt ontstaat. Geen vilt betekent ook geen mos. Mycorrhiza-schimmels in Myco-Gazon 3-in-1 stimuleren de grasplantjes om meer en sterkere wortels te maken, zodat ze in hitteperioden beter gewapend zijn tegen verdroging.

Mulchmaaien bevordert de organische kringloop 

Mulchen of mulchmaaien is het gras maaien en het daarna in fijne deeltjes versnipperen. Die deeltjes worden terug naar beneden geblazen en gelijkmatige over het gazon verdeeld. Wanneer je dit grasmaaisel laat liggen heb je minder tuinafval en komt het grasafval na afbraak weer als voeding vrij voor het bodemleven van het gazon. Hiermee wordt de organische kringloop gesloten. Maai dus bij voorkeur met een mulchmaaier. Een rijk bodemleven is van cruciaal belang om de grassnippers, die bij mulchmaaien terug in de grasmat terecht komen, af te breken tot humus. Een bijkomend voordeel van mulchmaaien is dat de wortels van het gazon koeler gehouden worden bij warm weer en het vocht beter behouden wordt in de bodem.

Een diepgroen en mosvrij gazon in 1-2-3 !

gazon groen en zonder mos

Mos in gazons is een veel voorkomend probleem. Voor een grondig voorjaarsonderhoud zorg je er best voor om eerst je gazon grondig uit te kammen; dit noemt men verticuteren. Met een verticuteerhark of -machine verwijder je afgestorven gras,mos en maaiselresten uit het gazon om zo de grasmat gezond te houden. Door de verstikkende viltlaag te verwijderen zal  je gazon meer en beter water en voedingsstoffen opnemen en krijgt het gras meer ruimte om te groeien. Daarna kan je het mos rechtstreeks bestrijden. Kiest hier voor ECOstyle MosVreter, een product op basis van organische vetzuren, om mos gericht bestrijden zonder het bodemleven (bv. regenwormen) te schaden. MosVreter werkt snel en grondig zonder vlekken te maken.

Voorkomen is beter dan genezen. Gras groeit niet goed wanneer de grond te zuur is, mos houdt wel van een zure grond. De bodemstructuur gaat ook achteruit en het gras neemt moeilijker voedingsstoffen op. De ideale pH-waarde voor gazons is licht zuur, tussen 5,5 en 6,5. Wanneer de bodem in je tuin te zuur is bekalk je hem best direct na de winter en opnieuw in het late najaar. ECOstyle  Aqua-Kalk, gewonnen uit de reststoffen van het onthardingsproces van drinkwater,  heeft een langdurige werking, tot wel vier maanden lang. De korrel lost niet op in water, maar wel in een zuur milieu. Zo komt de kalk alleen in de bodem vrij wanneer die er echt behoefte aan heeft.  Je laat dus de natuur zelf haar werk doen, terwijl jij kan genieten van je tuin...

Bemest bij voorkeur 3 keer per jaar in de lente, vroege zomer en de herfst.  ECOstyle Myco-Gazon 3 in 1 (NPK 9-3-5) is een 100% natuurlijke gazonmeststof, die zorgt voor een dichte grasmat zonder kale plekken, het onkruid verdringt en een indirecte werking tegen mos heeft.
ecostyleDeze meststof kan bij elk weertype worden gestrooid zonder risico op verbranding, in combinatie met ECOstyle Aqua-Kalk. De toegevoegde Mycorrhizae vergroten het wortelbereik tot 9 maal. Hierdoor zal uw gazon minder snel uitdrogen. Cellulose-afbrekende micro-organismen (Bacillus sp.) helpen dood organisch materiaal, zoals mosresten en grasmaaisel, af te breken. Bovendien zorgen ze in combinatie met de toegevoegde Mycorrhiza-schimmels voor een indirecte werking tegen mos en het snel terug dichtgroeien van de mosplekken met gras. De toegevoegde micro-organismen in ECOstyle Myco-Gazon 3 in 1 blijven in de bovenlaag van de grond aanwezig en breken bij optimale omstandigheden in 2 dagen dood organisch materiaal, zoals mosresten en grasmaaisel, af.  Zo versnellen en verbeteren ze de afbraak van het mulchmaaisel.

#5055

Bron: Ecostyle
www.ecostyle.be