Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/voorgerecht_groenten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 23 juli 2019

Voorgerechtjes met groenten

Gevulde groenekoolpakjes

Voor 6 personen: 1 groene kool van Flandria, 2 Flandriatomaten, 300 g zalmfilet, 1 eetlepel olijfolie, 1 ui, 1 teentje knoflook, ½ dl witte wijn, peper, zout, 2 takjes verse tijm, 1 snuif cayennepeper.

Snijd de wortelkern uit de groene kool en maak de bladeren van de groene kool voorzichtig los van elkaar. Houd 12 mooie en grote bladeren opzij. Hak de rest van de kool fijn.

Blancheer de koolbladeren 3 minuten in gezouten water. Schep ze uit de pan, laat ze uitlekken op keukenpapier en houd ze warm.

Leg de tomaten even in het hete blancheerwater zodat u ze gemakkelijk kunt pellen. Snijd ze in vieren, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in grote stukken. Snijd de vis in blokjes.

Verhit de olijfolie, fruit er de gesnipperde ui en het geperste knoflook in. Voeg de tomaten en de gehakte kool toe, laat even meefruiten en blus met de witte wijn. Laat 10 minuten zachtjes stoven. Voeg dan de blokjes vis toe, kruid met peper, zout, de tijmblaadjes en de cayennepeper en laat nog 10 minuten op een zacht vuurtje verder garen.

Bekleed zes individuele kommetjes met twee koolbladeren. Vul ze met het groenten-visstoofsel en vouw de bladeren dicht. Knoop een siertouwtje of wat raffia rond het kommetje zoals de verpakking van een geschenkje.


Gevuld groenekoolpakje


Sushi’s met prei, lenteuitjes en krab

Voor 6 personen: 250 g Japanse rijst voor sushi, 2 eetlepels wittewijnazijn, 1 bosje lente-uitjes van Flandria, 3 stuks Flandriaprei, 1 uitgelekt blikje krab, 1 potje mierikwortelpasta, zout, balsamicoazijn.

Kook de rijst met twee keer hetzelfde volume aan water in ongeveer 20 minuten. Alle water moet opgelost zijn. Neem de pan van het vuur en laat de rijst wat nastomen. Roer de azijn en wat zout door de rijst. Spreid de rijst uit en laat hem afkoelen. Maak de lente-uitjes schoon, snipper ze fijn en meng ze met de rijst.

Snijd de worteltjes van de preistengels en het topje van het preiloof. Scheid het preiloof van de het wit. Snijd het preiloof aan één zijde door met een scherp mesje en haal de afzonderlijke bladeren uit elkaar. Snijd één preiwit in lange slierten (bewaar het overige preiwit voor een andere bereiding). Spoel de preibladeren en de witte preislierten en laat ze 3 minuten blancheren in gezouten water. Spoel ze meteen af onder de koudwaterkraan en dep ze droog.

Leg op een uiteinde van elk preiblad 1 à 2 eetlepels rijst (houd 2 cm vrij aan elke zijkant). Bestrijk de rijst met een koffielepel mierikwortelpasta en leg daarop wat verkruimelde krab.

Rol de preibladeren voorzichtig op, waarbij u de rijst goed aandrukt. Bind de rolletjes vast met slierten preiwit. Maak op deze manier 18 sushi’s. Sprenkel wat druppels balsamicoazijn op zes bordjes en schik 3 sushi’s op elk bord.
 

Rodekoolmousse met ham

Voor 6 personen: ½ rodekool van Flandria, 1 ui, 1 ei, 1 dl opklopbare lichte room, 6 mooie plakken rauwe ham, peper, zout, kurkuma, 1 pakje Flandriaveldsla.

Snijd de kool in stukken en laat ze in ongeveer 35 minuten gaar koken in gezouten water met de gesnipperde ui.

Laat de groenten uitlekken en duw er al het overtollige vocht uit. Laat helemaal afkoelen.

Scheid de dooier van het eiwit. Klop het eiwit tot sneeuw. Klop ook de room zo stevig mogelijk op.

Doe de afgekoelde groenten in een ijskoude kom (zet de kom vooraf in de diepvriezer). Mix ze fijn met het cutterhulpstuk. Roer de eierdooier onder de groentebrij en breng pittig op smaak met peper, zout en kurkuma.

Duw het mengsel door een zeef en vang de bereiding op in een ijskoude kom. Spatel er nu voorzichtig de eiwitsneeuw en de opgeklopte room onder. Laat de mousse opstijven in de koelkast.

Leg een hoopje mousse op elke plak ham en vouw de ham dicht over de mousse. Serveer elk pakje op een sierlijk bedje van veldsla.

#796

Bron: Flandria