menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 15 juli 2024

Ideeën om vogels te lokken naar jouw tuin

Door in te spelen op de behoeften van de vogels kan je ze op verschillende manieren naar jouw tuin lokken. Afhankelijk van de periode van het jaar verschillen hun behoeften en zal je ze met andere middelen moeten verleiden. Hieronder enkele tips om ervoor te zorgen dat de vogels in jouw tuin het naar hun zin hebben en hopelijk er ook blijven wonen.

Allereerst moet er voedsel en drinken te vinden zijn in de tuin. Water en eten is een van de basisbehoeften van dieren en zonder dat lukt het nooit. Dat vogels beschut zitten is ook nodig. Zowel tegen de weersomstandigheden als tegen hun natuurlijke vijanden (roofvogels, katten, ...). Een verwilderde tuin met veel voedselrijke struiken zorgt voor veel soorten vogels, maar er zijn nog andere tips om de tuin mooi te houden en toch te genieten van deze gevleugelde vrienden.

Uiteraard veranderen de behoeften van vogels naargelang het jaargetijde. Denk maar aan voedsel- of waterschaarste in de winter, of broedplaatsen in het voorjaar. Zorg er dus voor dat jouw tuin aangepast is aan ieder seizoen.

nestkasten voor vogels

"In mei legt elk vogeltje zijn ei". De vogels zijn in de lente - of vaak al eerder - naarstig op zoek om hun nest te kunnen maken. Daarvoor hebben ze eerst een veilige en geschikte plaats nodig. Die plaats moet hen beschermen tegen allerhande roofdieren.
De nestplaats moet ook ingericht worden met takjes, bladeren, mos, pluimen, gras, ... Zorg er dus voor dat er nestmateriaal te vinden is in de tuin.
Hang op verschillende plaatsen enkele nesthuisjes op en zorg ervoor dat de invliegopening vrij blijft. Takken van struiken of bomen verhinderen de invliegroute en zorgen er ook voor dat prooidieren gemakkelijker tot bij het nest komen. Daarom verkiezen vogels een vrije aanvliegopening. De kans is daardoor groter dat de vogels die opportuniteit zien en daar hun nest bouwen.

Om te weten welk type vogelhuisje geschikt is voor welk soort vogels kan je hier een uitgebreid artikel lezen.


Eenmaal de jongen uitgevlogen zijn wordt het zomer. Periodes van droogte kunnen aanbreken en dus moet er steeds voldoende drinken aanwezig zijn. Dit kan door water- of drinkbadjes in de tuin te plaatsen. Een vijver kan ook, maar dan wel liefst eentje met een moerasgedeelte en hogere waterplanten. Ze zullen hier maar wat graag komen flodderen in het verkoelende water. Dat vogels zich wassen is belangrijk voor de kwaliteit en de waterafstootbaarheid van hun veren.

Vogels zijn verzot op insecten. Wanneer er veel insecten in de tuin aanwezig zijn, stimuleer je de vogels om er te blijven. Insecten kan je lokken door specifieke bloemen en planten te zetten. Kies voor nectarplanten, want die trekken tal van bijen, vlinders, kevers en vliegen aan. Voorbeelden van planten met veel nectar zijn: vlinderstruik, lavendel, duizendblad, meidoorn, tijm, wilde marjolein, lupine, verschillende klaversoorten, engelwortel, boskamperfoelie, sierdistels, ...
Ook dichte beplanting helpt, want die vormen een natuurlijke habitat voor verschillende insecten zoals spinnen, kevers en wantsen.

Anderzijds is het beperken van chemische bestrijdingsmiddelen aangeraden. Ook op die manier blijven er meer insecten over en dus voedsel voor vogels.

vogelvriendelijke tuin aanleggen

In de herfst beginnen de vogels zich voor te bereiden op de komende winter.ze gaan op zoek naar voedselrijke bessen en andere vruchten.  Het is de bedoeling dat ze hun weerstand opbouwen om zo de winter door te komen.
Voorbeelden van uitstekende bessensoorten zijn: lijsterbes, meidoorn, allerhande sierappels, vuurdoorn of cotoneasters.

Eenmaal de dagen al veel korter zijn geworden begint de winter voor de vogels.De trekvogels verlaten ons land op zoek naar warmere plekjes, maar een ander deel blijft bij ons. Die zijn ook nu nog op zoek naar voedsel. Vetbollen of verschillende voedermixen zullen al snel opgemerkt worden in jouw tuin.
Sommige bessensoorten zoals de hulst of Gelderse roos blijven ook in de winter nog voor voedsel zorgen. Eenmaal het vriest zorg je er ook voor dat er nog steeds drinkwater aanwezig blijft. Maar let op, de vogels mogen er niet kunnen in baden. De veren bevriezen en dat is funest voor hen. Voeg ook nooit zout toe om het water vrij van ijs te houden. Zorg dus dagelijks voor een vers badje.

#5277Karel

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).