Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/vogels_in_de_winter_voederen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 28 juni 2022

Vogels voederen in de winter

We zien er voorlopig nog niet veel van, maar binnenkort komen de eerste koude dagen er aan. De maagjes van de vogeltjes beginnen dan flink te knorren. Om ze te helpen bij hun maaltijd zijn er tal van mogelijkheden.

De voedselvoorraad vermindert sterk omdat de insecten verstopt zitten in de schors van bomen of bladerendek. Ook vruchten en bessen zijn ook al niet meer overal te vinden.

meelwormen vogelvoeder

Kleinere vogels zijn de eerste slachtoffers van de verminderde voedselvoorraad. Hun lichaamstemperatuur (vaak iets boven de 40°C) vraagt een vrij grote voedselopname. Een koolmeesje bijvoorbeeld, moet bij vriesweer iedere dag zijn eigen gewicht aan voedsel bijeenzoeken. Lukt dat niet, dan loopt het niet goed af voor deze tuinvriend. Jouw hulp is voor dit vogeltje dus meer dan welkom.

 

3 basiselementen zorgen voor een ideale hulp:

  • Geschikte plaats
  • Soort voeding
  • Watervoorziening

Geschikte voederplaats

Reik het voer aan op plaatsen waar er natuurlijke beschutting is voor de vogels. Plaats de voederschuur of voederplank dan liever in de buurt van bomen of struiken dan midden in het gazon. Kies voor een model met een afdak. Op die manier blijft het voedsel droog en langer eetbaar. Wanneer het voeder bijna op is kan je gewoon bijstrooien, maar reinig de voederplank van tijd tot tijd zodat het geen mengeling van zaden en uitwerpselen wordt…

een voederplaats voor vogels kiezen

Soorten voeder

pindanoten voederen mezenWanneer vogels honger krijgen tijdens de winter zullen zij hun eetpatroon ook snel aanpassen. Waar kleine vogels zoals roodborstjes en mezen voornamelijk insecten eten zullen zij tijdens de winter ook smullen van zadenmengelingen. Daarom zijn er verschillende soorten beschikbaar.  Meesjes zijn het minst eisend. Zij zullen van alles eten (vetbollen, pindanoten, granen, …)

De plaatsen waar het voeder wordt aangeboden verschillen wel. De kleinere vogels houden ervan om hun voer te vinden boven de grond, terwijl andere vogels zoals merels, lijsters, mussen en spreeuwen het liever op de grond zoeken.   Zadenmengelingen, een stukje fruit of bruin brood zullen ze zeer graag eten, eventueel aangevuld met meelwormen of maden.

De insecten kunnen ook in gedroogde toestand aangeboden worden. Zo zijn er verschillende soorten gedroogde meelwormen

Let op, want er kan rivaliteit ontstaan in en rond de voederplaatsen.
Grotere vogels zoals eksters, gaaien, kauwen of kraaien zullen alles opeten wat er maar wordt aangeboden en dus een directe concurrent worden van de kleinere vogels. Daarom is het interessant om op meer dan 1 plaats verschillende soorten voeder aan te bieden.

  • Geef echter nooit gezouten voeding aan de vogels (bijvoorbeeld gezouten pinda’s of spek).
  • Wissel de voedselvoorraad eens af, zo kunnen verschillende vogels aan hun trekken komen.
  • Gebruik enkel dierlijk vet, dus geen boter, melk of margarine.
  • Fruit is lekker, maar geef het niet in stukjes. De kleine stukjes zullen sneller bevriezen. Leg of hang daar dus een volledige appel (eventueel in een speciaal appel-voederhuisje)
  • Keukenresten kunnen gestrooid worden, maar doe dit niet als hoofdbestandsdeel. Het trekt vogels aan, maar ook ongewenste knaagdieren zoals muizen en ratten.

Water

Vogels hebben nog steeds behoefte aan water om te drinken, maar niet om te baden.
In een schaaltje kan je dus best dagelijks vers water doen, zonder suiker of zout. Leg er een roostertje over zodat de vogels niet gaan baden.

#4511
Terug naar boven icoon