Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/vlindertelling_4_en_5_augustus_2012

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 27 oktober 2020

Vlindertelling op 4 en 5 augustus

 

Natuurpunt organiseert nationale telling 'Vlinder mee' om effect barslecht weer op vlinders te bepalen 

Natuurpunt en haar Waalse zustervereniging Natagora organiseren dit weekend voor de zesde keer de nationale tuinvlindertelling Vlinder Mee. Hiermee houden de natuurverenigingen sinds 2007 de vinger aan de pols van het dagvlinderbestand in België. Iedereen met een tuin of terras wordt uitgenodigd om op zaterdag 4 en zondag 5 augustus 2012 zijn vlinders te tellen (en er wordt redelijk vlinderweer voorspeld).


Slecht weer heeft grote invloed op vlinders
Na een buitengewoon warme maand maart verschenen veel vlindersoorten vroeger en talrijker dan gemiddeld. Het leek toen een heel goed vlinderjaar te worden. Maar van april tot juni was het bijna permanent veel kouder en natter dan normaal. Vlinders hebben warmte nodig, zowel om te kunnen vliegen, voedsel zoeken en paren, als voor de ontwikkeling van hun eieren en rupsen. Sommige soorten dagvlinders lijken sterk geleden te hebben onder de koude en vochtige condities de voorbije maanden. Andere soorten lijken dan weer niet beïnvloed door het natte weer.

Om de situatie goed te kunnen inschatten, roept Natuurpunt iedereen op om mee vlinders te tellen in de tuin tijdens het Nationale Vlindertelweekend op 4 en 5 augustus 2012.
Naast het verzamelen van cijfers over de toestand van onze vlinderfauna is dit ook een ideaal moment om de verschillende soorten te leren herkennen en om je tuin te screenen op vlindervriendelijkheid.

Uit de resultaten van de voorbije jaren blijkt dat rekening houden met vlinders bij de aanleg en het onderhoud van je tuin meer vlinders en meer verschillende soorten oplevert.

Klik om een grotere afbeelding te zien.

Resultaat van de telling
Zondagavond kan er een eerste voorlopige tendens opgemaakt worden. De definitieve nationale en provinciale  resultaten worden in de loop van de week erna bekend gemaakt.

Voor meer informatie
Alle informatie is te vinden op de vernieuwde website www.vlindermee.be: je leest er hoe je vlinders herkent en hoe je ze kan tellen, je vindt er nuttige tuintips en natuurlijk ook het telformulier.
En via de tuintest kan je ook doorgeven welke vlindervriendelijke maatregelen je zelf neemt in de tuin.
op die website kan je ook de resultaten bekijken van vorige tellingen.

Natuurpunt is de grootste natuurvereniging in Vlaanderen. Duizenden vrijwilligers en 400 professionele medewerkers werken voor de bescherming van belangrijke biotopen, soorten en landschappen. Om dit doel te bereiken beschermt de vereniging de resterende natuur in Vlaanderen door het aankopen en beheren van gebieden, het bestuderen en monitoren van soorten en biotopen, door educatie van het brede en meer gespecialiseerde publiek en door het lobbyen bij beleidsmakers. Natuurpunt beheert 500 natuurgebieden met een oppervlakte van 19.000 ha. Ongeveer 90.000 families zijn lid van Natuurpunt.

Meer weten over de soorten vlinders in uw tuin? Bekijk hier een overzicht van de meest voorkomende soorten.

#3575

Bron: Natuurpunt