Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/vlierbessensiroop_maken_vlierbessenjam

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 18 juni 2019

Vlierbessensiroop en vlierbessenjam maken met de bessen van de vlier (Sambucus nigra)

Vlierbessensiroop en vlierbessenjam maken met de bessen van de vlier (Sambucus nigra)

Zijn vlierbessen giftig?
Als je veel onrijpe bessen eet, kan het zijn dat je hevige buikloop krijgt. Sommigen krijgen braakneigingen, een verhoogde polsslag of een verhoogde urineafscheiding. Dus, de vlier is toch een beekje giftig?
Inderdaad. De blauwzuurglycosiden, waarvan sambunigrine er één is, de vluchtige oliën en een onbekende harsachtige stof van de vlier zijn giftig.
Vooral in de verse bladeren en de schors zit veel sambunigrine. De verse bessen zijn licht giftig.
Door de bessen te koken, kook je de giftige stoffen eruit. Dan kan je ze gerust gebruiken.
De oude Grieken en Romeinen gebruikten de vlier al als geneesmiddel.
In de kruidengeneeskunde gebruiken ze nog de gedroogde bloemen en de binnenbast. Die werken bloedzuiverend, laxerend, urine- en zweetdrijvend.
Uit de rijpe bessen kan je een kalmerende hoestsiroop maken.

Hoe maak je best vlierbessensiroop?
De zwarte bessen van de vlier zijn rijp vanaf augustus tot september. Al heel lang maken bezorgde (groot)moeders er siroop tegen griep en verkoudheid van.
Als je voor je huisgenoten een gezonde hoestdrank wilt maken, moet je de zwarte bessen van de vlier plukken. De groene zijn licht giftig. Let dus op.

Werkwijze om vlierbessensiroop te bereiden:

  • Pluk bessen van de vliersoort die 5 groene bladeren per stengel heeft. Dat is de goede.
  • Je wast de bessen en doet ze in een kookpot.
  • Je laat ze even opkoken en doet ze dan in een neteldoek.
  • Druk het sap goed uit.
  • Bij 1 liter sap voeg je een halve kilo kandijsuiker.
  • Je neemt de siroop onmiddellijk van het vuur, als hij begint te koken.
  • Vul er onmiddellijk glazen potjes mee, tot aan de rand.
  • Schroef de metalen deksels erop en zet ze omgekeerd weg.
  • Voor je de potjes vult, kan je er ook nog een takje tijm of rozemarijn in steken.
  • Die kruiden doden ook bacteriën.

Hoe maak je vlierbessenjam?
Ga op dezelfde manier tewerk als bij de vlierbessensiroop.
Gebruik in plaats van gewone suiker, geleersuiker of geleisuiker. Er bestaat nu een product waarvan je maar een halve kg nodig hebt om een liter vlierbloesem vocht te laten opstijven.
Lees de instructies op de verpakking.
Giet de kokend hete jam in propere potten, boordevol, en zet het metalen schroefdeksel erop.
Laat omgekeerd afkoelen. Dan zuigt het deksel zich hermetisch vast. Op die manier kan je de jam een jaar of langer bewaren, zolang je het deksel niet opendraait. Eens de pot open, kan je de jam beter in de koelkast bewaren. Zeker in de zomer. Dan blijft hij lang lekker smaken.

Wat kan ik doen om vliegen uit mijn huis te houden?
Vlier houdt de vliegen weg. Plant daarom een vlierstruik naast je huis. Je zal veel minder last hebben van die vervelende, subtiele brommers.

#1636

Auteur: Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be