Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/vitaminepreparaten_soorten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 26 januari 2022

Geen vitaminepreparaten nodig dankzij groenten en fruit!

Vitaminepreparaten overbodig dankzij Flandria-groenten en fruit!

En er is nog goed nieuws te melden over de voedingswaarden van Flandria-groenten en fruit. Want een voeding voorzien van voldoende groenten en fruit levert ons voldoende vitamines en mineralen volgens de gehanteerde aanbevolen dagdosis.
Zelfs in die mate dat vitaminepreparaten overbodig worden. Bovendien is in de vakliteratuur veel te doen over dergelijke voedingssupplementen die blijkbaar niet zonder enig gevaar zijn. Vooral bij senioren wordt soms ondoordacht omgesprongen met vitaminepreparaten met als onderliggende gedachte: baat het niet, dan schaadt het niet.
Maar net dat blijkt nu niet helemaal waar.
Want een teveel van sommige vitamines of mineralen kunnen schadelijk zijn! Het is dus kwestie van een gevarieerde voeding met 4 tot 5 porties fruit én groenten per dag om de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) op te nemen. En dan zijn preparaten die kunnen leiden tot een te hoge inname absoluut niet meer nodig. Of hoe groenten en fruit eten kostenbesparend kan werken… want vele van deze supplementen zijn verre van goedkoop.
Maar er is nog werk aan de winkel: Belgen eten gemiddeld slechts 138 gram groenten en fruit per dag… en dat zou in principe 400 gram moeten zijn.

Hieronder overlopen we enkele vitamines en mineralen die rijkelijk voorkomen in groenten en fruit.

Vitamine A:
Komt als provitamine A (het zogenaamde beta-caroteen) voor in groene bladgroenten, rode en gele groenten en gele en oranje vruchten. In combinatie met de vitamines E en C en zink is deze provitamine belangrijk bij behandeling en preventie van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (zie ook onder eerste punt).

Vitamine E:
Komt overvloedig voor in een dieet van plantaardige oliën, granen, groenten en fruit.

Vitamine K:
Komt voor in kool, spinazie, soja.

Vitamine B1:
Komt voor in vlees, vis, gevogelte, volle granen en rauwe groenten.

Vitamine B5:
Kom voor in o.a. broccoli, melk, vlees, aardappelen, granen.

Vitamine B6:
Komt voor in vlees, granen, groenten en noten.

Vitamine B11 (foliumzuur):
Komt voor in lever, asperges, spinazie, peulvruchten, volkorenproducten. Het lichaam maakt van foliumzuur geen voorraad aan. Bij onevenwichtige voeding kan snel een tekort ontstaan.

Vitamine C:
Komt voor in citrusvruchten, tomaten, aardappelen, broccoli, spinazie.

#2699