Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/vissen_kiezen_kopen_vijver

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 18 oktober 2019

Vijvers en vissen: vissen kiezen, vissoorten, aantal vissen, vissen kopen, voeren + tips

Vijvers en vissen: een onafscheidelijk duo

Veel mensen leggen een vijver aan in hun tuin. Ze houden van het water, de vijverplanten, mooie vissen of van het totale plaatje. Het water laat je tot rust komen, de vissen brengen extra leven en kleur in je tuin en de planten zorgen voor een natuurlijk uitzicht.

Vissen kiezen

 

Een belangrijke stap is de keuze van de vijvervissen. Kies ze met zorg uit om de vijver te krijgen waar je van droomt. Om teleurstellingen te voorkomen bepaal je best vooraf welke soort vijver je wenst: een natuurlijke vijver of een echte visvijver. Neem zeker de tijd om je goed te informeren over de vele vissoorten met hun verschillende goede en ook minder goede eigenschappen. Er bestaan enkele favoriete siervissen die ideaal zijn voor een gewone vijver en probleemloos kunnen gehouden worden, zonder dat het evenwicht in je vijver wordt verstoord.

Wens je toch meerdere vissoorten en waterplanten te combineren in je vijver, dan kan je hem opsplitsen in 2 delen, waarbij de vissen in het ene deel zitten (visvijver) en de zuurstofplanten in het andere, voor de vissen onbereikbare deel (plantenvijver).

Vissoorten

 

SOORT EIGENSCHAPPEN MAX. LENGTE
Goudvis Veel kleuren en vormen, sterke vis 35 cm
Shubunkin Bonte kleuren, 20 cm
Komeetstaart, Sarasa Oppervlakte-azer, mooie kleuren wit – oranje, snelle zwemmer en zeer beweeglijk 20 cm
Winde Best schooltje van 3 à 5 vissen, springt naar insectenzwermen boven het wateroppervlak 60 cm
Sluierstaart Rood, geel, oranje en wit, lange vinnen, sierlijke zwemsteil, trage zwemmer 20 cm
Leeuwenkop Lange vinnen, trage zwemmers, duurdere vis, heeft een dikkere kop, minder wintervast 20 cm
Bittervoorn Leggen hun eieren in een zoetwatermossel, leeft in scholen, eten algen, goede moeras- en siervijvervis 10 cm
Rozette (goudvoorn) Oppervlaktezwemmer, vangt muggen en vliegen, min. 4 exemplaren, graag in plantenvijver 30 cm
Koikarper Prachtige kleuren, echte liefhebbersvis, worden handtam 90 cm
Elrits Prima in plantenvijver, oppervlaktezwemmer, leeft in scholen 9 cm
Zonnebaars 1 per vijver (roofvis), ruimt visparasieten op 10 cm
Stekelbaars roofvisje, ruimt visparasieten op, moerasvijvervisje, zwemt in scholen  6 cm
Zeelt Rustige vis, eet voedselresten van de bodem op 40 cm

Wat je moet weten. Bodembewoners en modderkruipers kunnen tot veel ergernis lijden wanneer je droomt van een heldere vijver. Sommige soorten zoals koikarpers, zeelt en de echte goudvis eten zuurstofplanten op.

Bij de keuze van je vissen kun je rekening houden met volgende eigenschappen:

Vissoort roofvis sterke groei eten zuurstofplanten woelen op de bodem snelle voortplanting
Zonnebaars

X

       
Goudvis    

X

X

X

Koikarper    

X

X  
Zeelt   X   X  
Elrits         X

Een vis, die opgegroeid is in de vrije natuur, overleeft de overgang naar een tuinvijver meestal niet. Vaak hebben ze nood aan stromend water (zoals de steur) en zijn het echte bodemwroeters. Deze vissen hebben ook minder sierwaarde door hun schutkleur.

Hoeveel vissen?

Op deze vraag bestaat er geen pasklaar antwoord. Het goede aantal vissen voor jouw vijver hangt af van de grootte en leeftijd van de vijver, de hoeveelheid waterplanten, de waterkwaliteit, de aanwezigheid van een filter en het andere dierlijke leven. Houd hier rekening mee bij de aankoop van je vissen.

Vissen leven in het water en vervuilen het dus ook met hun etensresten en uitwerpselen. Deze afvalstoffen moeten door de micro-organismen in de vijver omgezet worden. Hoe groter het aantal vissen, des te groter is de hoeveelheid afvalstoffen. Als de micro-organismen dit niet aankunnen, vervuild het water en raakt het biologische evenwicht verstoord. Als gevolg hiervan zal het vijverwater groen verkleuren door de algengroei.

Zet je vijver dus niet te vol en kies voor soorten die zich niet al te snel voortplanten. Er is een stelregel die zegt: 10 keer de lengte van de vis = het aantal liter water dat hij nodig heeft. Voorbeeld: een vis van 25 cm verlangt 250 liter water (= 25 X 10) Die hoeveelheid kan je met 25% vermeerderen in een vijver met voldoende waterplanten, een goede waterkwaliteit en een geschikte filter.

De aankoop

 

Zet het eerste jaar best geen vissen in de vijver zodat het waterleven eerst op gang kan komen. Alle elementen in de vijver: water, bodem, planten en organische stoffen moeten eerst in evenwicht zijn. Vraagt dit teveel geduld van jou, tracht dan minstens 2 maanden te wachten

Plaats de vissen bij voorkeur in maart of april in de vijver. Dan is de watertemperatuur nog vrij laag, hierdoor krijgen de vissen de tijd om te wennen aan hun nieuwe thuis en bouwen ze voldoende weerstand op om hun eerste winter in deze vijver te overleven. Bij de aankoop van vissen is een goede oplettendheid en voorzichtigheid van groot belang. Controleer of de vissen geen wonden, openstaande schubben of schimmels hebben en geen vreemd gedrag vertonen. Vissen voelen zich ongemakkelijk tijdens het vervoeren, ze hebben last van stress en kunnen verwondingen oplopen. De vissen vervoer je in een plastieken zak met water en voldoende lucht, in een stevige bak of doos. Plaats ze nooit in de zon tijdens het transport.

Eenmaal thuis gekomen laat je de zak met vissen een tijdje in het water drijven, zo kan de vis aan de temperatuursverandering wennen. Doe er na een halfuurtje wat vijverwater bij en de volgende stap is ze vrij te laten. De eerste 2 weken verdwijnen de vissen meestal naar het diepere gedeelte van de vijver, daarna komen ze bovenaan zwemmen en kan je starten met het voeren.

Vissen voeren

 

Het voeren van vissen wordt beïnvloed door de watertemperatuur, de vissoorten en de hoeveelheid vissen, houd hier zeker rekening mee. Kleine vissen eten algen, muggenlarven en andere insecten die ze zelf in de vijver vinden.

Enkele tips:

  • Geef zoveel mogelijk levend voer zoals watervlooien, daarnaast is visvoer in korrel- of vlokvorm eenvoudig toe te dienen.
  • Voer zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip en dezelfde plaats, zo maak je vissen tam.
  • Voer enkel bij een watertemperatuur boven 8°C, bij een lagere temperatuur verloopt hun stofwisseling trager en kunnen ze de hoeveelheid niet aan. Hierdoor kunnen ze een darmverstopping krijgen en sterven.
  • Beperk het voeren, 2 tot 3 keer per week is voldoende, zodat alle voedsel opgegeten wordt en onverteerde voedingsstoffen niet als afval in de vijver achterblijven.
  • Geef liever enkele kleine porties dan 1 grote, vooral voor kleine en jonge vissen.
#2402