Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/vijvertips_voor_de_herfst

Tuinadvies

Toon alles uit: "Onderhoud"

Vijvertips voor de herfst

Het jaar 2016 kent een ‘late’ herfst. Veel bladeren hangen nog aan de bomen en zijn niet of nauwelijks verkleurd. Maar dat kan nu snel veranderen. Wanneer we de volgende weken op een nacht duidelijke negatieve temperaturen gaan krijgen zullen we dat merken. De dagen erna gaan de blaadjes dan echt massaal vallen…

Het is belangrijk er voor te zorgen dat vijvers ‘proper’ de winter in gaan. Met een stevig schepnet gaan we aan de slag om ingevallen bladeren te verwijderen

Staan er veel bomen en struiken in de omgeving van de vijver dan is het nuttig dat we een afdeknet over de vijver spannen tijdens de periode van hevige bladval in oktober. De beste keuze zijn de vijverafdeknetten met kleine mazen. Grote maten, tot 12 meter breed zijn, verkrijgbaar (afgesneden van de rol). Zo’n afdeknet staat niet mooi maar is wel tijdelijk want eens de meeste blaadjes gevallen zijn (dit jaar dus laat, wellicht eind november) kan het afdeknet weer weggehaald worden en opgeborgen worden tot volgend najaar.

vijverplanten afsnijden boven het waterIn de herfst worden de irissen 'geoogst' zodat de erin opgeslagen stoffen uit het systeem worden verwijderd.
Dat gebeurt door de planten boven water af te snijden. De andere moerasplanten laten we best wel ongemoeid in de herfst.

Dan staat er in de winter tenminste nog wat begroeiing op het moeras. Wel gaan we omgevallen in het water hangende stengels en bladeren van moerasplanten afknippen. Steeds boven het waterniveau.

De stengels zijn immers hol en er loopt water in. De planten gaan dan langs daar beginnen rotten. De overblijvende stoppels kunnen ook helpen om bij bevriezing van de vijver de rottingsgassen te laten ontsnappen.

Wie zeker wil spelen en het vijvermilieu wil beschermen tegen de winter gebruikt een luchtpomp of AquaStabil.

frequentie gestuurde pompOp lager filterdebiet overschakelen scheelt. We zien meer en filters die aangedreven worden door twee vijverpompen. Wanneer dat het geval is dan kunnen we wellicht in de herfst één van de pompen uitschakelen.

Het systeem draait dan op de helft of zelfs maar een derde van zijn zomerdebiet tijdens de koude periodes van het jaar. Dat scheelt heel wat betreft energieverbruik. Of misschien is de installatie voorzien van een frequentie gestuurde pomp. Dan regelen we het winterdebiet via de controlekast van de pomp. Scheelt veel wat betreft energieverbruik!

Voor meer herfsttips, zie de Helder Vijveren Vijveragenda


#5224

Bron: Helder Vijveren
www.heldervijveren.com