Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/vijvers_aanleggen


https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 18 mei 2022

Zelf een vijver aanleggen deel 3: Hoe zelf een vijver aanleggen?


piketpaaltjes uitzetten
 


van buiten naar binnen uitgraven


uitstrooien van substraat of lava


 

opvullen van de vijver

 

Aanleg in praktijk:
Nadat u de juiste plaats voor de inplanting van uw vijver, moet u de vorm van de vijver met een tuinslang of met piketpaaltjes uitzetten. De laatste hebben de voorkeur. Deze kunnen stevig in de grond verankerd worden, en kunnen worden gebruikt bij het waterpas maken van de vijverrand. Met krijt kunt u door gebruik te maken van een grote waterpas precies de juiste hoogte aangeven om zodoende een leidraad bij het graven te krijgen. Begin hierna van buiten naar binnen te graven. Dus eerst de vijverrand om vervolgens naar de diepere gedeelten te gaan. Bedenk hierbij goed dat alles wat te veel wordt uitgegraven, later weer aangebracht moet worden. Men praat dan van losse aarde en die is niet stabiel. Instortingsgevaar is dan ook altijd mogelijk. U moet dus tijdens het graven regelmatig meten en controleren.

Zou u besloten hebben een Koivijver aan te leggen, dan zijn bodemafvoeren een juiste keuze ter aanvulling op de besturing van de waterkwaliteit. Deze afvoeren kunnen werken als communicerende vaten tussen vijver en filter en kunnen dan ook aangesloten worden aan een bezinkingsput of op het rioleringsnet, zodat vuil eenvoudig kan worden afgevoerd. Het is wel noodzakelijk om de pvc-buizen in een bed van beton te leggen. Hiermee voorkomt u verzakking met als gevolg lekkage van de buizen.

Wanneer het zware werk klaar is, dient de kuil geheel te worden ontdaan van scherpe dingen, die de folie kunnen beschadigen. Een beschermdoek moet u aanbrengen wanneer u pvc-folie en rubberfolie gebruikt.

Bij de volgende stap hebt u een aantal helpende handen nodig. Folie aanbrengen in de vijver is namelijk een moeilijk werkje, dat bijna niet alleen geklaard kan worden. Gezamenlijk vouwt u de folie uit of rolt hem af op de grond naast de vijverkuil en trekt hem over de kuil, waarna je de folie in de kuil laat zakken er daarbij goed op lettend dat de naden glad gestreken worden. Door de waterdruk zullen zij straks helemaal platgedrukt en daarmee bijna onzichtbaar worden. Tegelijkertijd met het vullen met water kunt u deze naden verder afwerken. Als u rubberfolie gebruikt kunt u deze plooien of naden wegwerken met speciale banden en lijm, maar dit moet u doen voor  u de vijver laat vollopen met water. Je mag ook niet vergeten voor  je de vijver laat vollopen, dat de substraat of lava op de bodem moet worden uitgestrooid samen met de bacteriën.

De waterlelie op zijn plaats zetten en andere planten, zoals zuurstofplanten en bepaalde oeverplanten die diep moeten staan, al op hun vaste plaats zetten. Als je dit allemaal moet doen nadat de vijver is volgelopen met water, dan wordt het vijverwater vuil van de vijvergrond.

Als u ook gekozen hebt voor een waterval of beekloop, kunt u de folie van de vijver met speciale lijm koud lassen met de folie van deze twee waterelementen. Doe dit meteen, want later als de vijver geheel gevuld is, valt lekkage en daarmee een hoop geklungel bijna niet te voorkomen.

Veel succes.

#207

Auteur: Eric Buedts

Terug naar boven icoon