Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/vijverkalender_februari

Tuinadvies

Toon alles uit: "Onderhoud"

Vijverkalender februari: vijveronderhoud van maand tot maand

BeekpungeBeekpunge BronmosBronmos KrabbescheerKrabbescheer LidstengLidsteng Gele plomp Gele plomp

Een vijver is de aandachtstrekker in uw tuin, het hele jaar door.
Afhankelijk van het seizoen dient u uw waterpartij gepast te onderhouden.

Ontdek hier de adviezen van de Vijverprofessor voor elke maand van het jaar:

  • In februari heeft u weinig onderhoud aan de vijver. Wel kan het in deze maand zeer koud zijn en flink vriezen.
  • Zorg dat er een aantal planten in de vijver staan die al in de winter en het prille voorjaar volop groeien. Dit voorkomt immers algenproblemen.
    Mogelijkheden zijn: beekpunge, bronmos, krabbescheer, lidsteng, gele plomp. (zie foto's)
  • Vroeg in het voorjaar beginnen een aantal irissen uit te lopen, vooral de gele lis is er vroeg bij. Kaapse waterlelie trekt nu de blik naar zich en mag in geen enkele tuinvijver ontbreken. Vanwege de heerlijke vanillegeur is dit een fleurige topper voor kleine en grote vijvers!
  • Wees op uw hoede voor rovers zoals de reiger die nu hongerig zijn en het gemunt hebben op uw vissen. Vooral in ondiepe vijvers waar de vissen zich niet goed kunnen verschuilen, dient u alert te zijn.
  • Watervogels zoals eenden, meerkoeten en ganzen kunnen - zeker in de winter en vroege lente - veel schade toebrengen aan de beplanting van vijvers. Bescherm de 'lekkerste' planten zoals de knollen van pijlkruid door middel van bijvoorbeeld gaas.
  • Denk ook aan de UV-unit, want in de lente kunnen de microscopische algen waterbloei veroorzaken (erwtensoep). Het is zeker geen slecht idee de vervanglamp van de UV-unit nu al te gaan halen of bestellen in uw vijvercentrum. De UV-lampen verliezen immers erg veel van hun effect wanneer ze ouder worden. Eigenlijk zijn deze jaarlijks aan vervanging toe.

Een goede luchtpomp bewijst zijn nut gedurende deze periode:

Luchtpompen dragen bij tot het vijverevenwicht. Ze zorgen voor een betere zuurstofuitwisseling en dat is levensnoodzakelijk voor het waterleven. De opborrelende belletjes zijn ook erg mooi om zien. 

Luchtpompen zijn van belang in winter en zomer. In de winter zorgen de opstijgende luchtbelletjes er voor dat er een wak blijft waarlangs schadelijke gassen uit de vijver kunnen ontsnappen. Schadelijke gassen, die bij een gesloten ijsdek gevangen blijven onder de ijslaag zijn trouwens de voornaamste oorzaak van sterfte bij vissen en amfibieën in de winter. Wanneer er een wak in het ijs openblijft heeft men dit probleem niet.

We hangen de uitstroomsteen of -stenen van de luchtpomp in de winter zo'n 30 à 40 cm onder het wateroppervlak, niet dieper want dan gaan de onderste waterlagen (die bij grote koude juist het warmst zijn) vermengd worden met de bovenste. Op deze manier houden we altijd een wak, ook als het vele graden onder nul vriest. De lucht moet immers weg. 


#3347

Bron: Helder Vijveren
www.heldervijveren.com