Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/vijverkalender_de_vijver_in_juni?selectCountry=1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 23 maart 2023

Vijverkalender: de vijver in juni

VijverplantenJuni staat bekend als de groeimaand en uit zich in oases van weelderig groene landschappen met kleurrijke bloemen. Ook de planten in de vijver groeien massaal naar het wateroppervlak en zorgen voor een overwoekerd effect. Daarom is het deze maand van belang om de planten in en rond de vijver te gaan uitdunnen. Een aantal tips om de vijver in juni te onderhouden:

 • Verwijder regelmatig uitgebloeide lelies en gele bladeren. Beperk de leliebladeren door ze onder het waterniveau af te knippen. Zo krijgen de bloemen ruimte om te groeien en gaan de bladeren niet omhoog staan. Ga bij het uitdunnen niet te enthousiast aan de slag. Het is beter regelmatig kleine hoeveelheden te verwijderen dan alles in één keer. Hierdoor kunnen jonge visjes zich blijven beschermen.
 • Maak een 'ontsnappingstrapje' voor dieren die een onvrijwillige duik in de vijver nemen, zoals egels en andere jonge dieren. Op deze manier kunnen ze zelf terug uit de vijver.
   
 • Hebben de moerasplanten last van een bladluizenplaag, spoel dan met een waterstraal de diertjes van de planten.
   
 • Hou de vijver vrij van het waaiend stuifmeel en andere stoffen. Doe dit met behulp van een schepnet of een oppervlakte afzuiger.
 • Hoewel de vissen zich hongerig gedragen, hebben ze maar heel weinig voer nodig. Voer de vissen niet meer dan wat ze in enkele minuten op kunnen. Nieuw uitgezette vissen hou je best de eerste weken in het oog.
   
 • Als u een deel van het vijverwater vervangt door leidingwater dat maximum 25% mag zijn voor koi vijvers, voeg dan een chloor neutrealisator toe aan het water.
   
 • Schrik niet als uw Caltha palustris 'witziekte' vertoont. Niet sproeien, maar op een droge dag voorzichtig instrijken met een schimmeldodend product.
   
 • Heeft u een biologisch filter met filterschuim, dan moet u dit af en toe uitspoelen om verstopping te voorkomen.


Eendenkroos vijver

#393Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon