Vijverkalender: de vijver in april
Met de hoge temperaturen die we nu al voor de tijd van het jaar ervaren, is het heerlijk om in de tuin aan de slag te gaan. Ook de vijver verdient hierbij de nodige aandacht, aangezien de planten al volop beginnen te groeien! April is de ideale maand om je vijver voor te bereiden op de zomer.
Dit is het moment om te controleren of alles goed functioneert, zoals de filters en de pompen, en om de planten de ruimte te geven die ze nodig hebben.
Vijveronderhoud
In het voorjaar is het een uitstekend moment om nieuwe waterplanten en -lelies toe te voegen aan je vijver. Bestaande waterlelies kunnen nu een oppepper gebruiken door ze van een nieuwe voedingsbodem te voorzien, bijvoorbeeld met blauwklei, of door speciale voedingstabletten diep in de wortelkluit te drukken. Ook moerasplanten kun je nu vermeerderen voor extra groen in de vijver.
- Bij het oppotten van je planten is het belangrijk om de juiste materialen te gebruiken. Kies altijd voor plantmanden die geschikt zijn voor vijverplanten en gebruik speciale vijverplantaarde. Gebruik speciale vijverpotgond en zeker geen gewone potgrond omdat deze te rijk is aan voedingsstoffen en algenbloei kan bevorderen. Wil je wat extra flair aan je vijver toevoegen? Plaats de moerasplanten dan in drijvende manden, die niet alleen zorgen voor prachtige eilandjes, maar ook voor een mooie, natuurlijke uitstraling van je vijver.
- Als de afgestorven planten nog niet uit de vijver zijn verwijderd of afgeknipt, is april het laatste moment om dit in orde te maken. Zo krijgen de planten de ruimte om weer te groeien in de lente.
- Zet de vijverpomp op een paar stenen om verstoppingen in de zomer te voorkomen. Zodra het water weer de 10 graden bereikt, kun je de pomp en filters weer inschakelen. Vergeet niet om ze schoon te maken als je dat afgelopen najaar niet hebt gedaan.
- Wanneer de watertemperatuur stijgt, zullen draadalgen ook sneller gaan groeien. Deze kun je handmatig uit het water verwijderen om te voorkomen dat ze de zuurstofplanten overwoekeren. Blijf ze verwijderen zodra ze zich weer aandienen, zodat de vijver en de planten gezond blijven. Je kan ook gebruik maken van BSI Alg-stop om snel en effciciënt algen te verwijderen.
- Voorkom een groene vijver door zweefalgen. Wanneer het water groen wordt, betekent dit vaak dat er te weinig voedingsstoffen overblijven voor de zuurstofplanten, waardoor deze niet goed kunnen groeien. De resterende voedingsstoffen bevorderen de groei van zweefalgen, wat het water een groene kleur geeft. Als je de zweefalgen niet op tijd aanpakt, zal de vijver steeds groener worden, waardoor de zuurstofplanten niet meer kunnen groeien en uiteindelijk afsterven. Bestrijd de zweefalgen en zorg voor betere omstandigheden voor de zuurstofplanten.
- Controleer ook regelmatig de waterhardheid. Een goede waterhardheid is belangrijk voor een heldere vijver, bevordert de groei van zuurstofplanten en vermindert de algenbloei. Kortom, het is essentieel voor een gezond biologisch evenwicht in de vijver.
- Ten slotte, houd je vissen goed in de gaten voor mogelijke ziekteverschijnselen. Als je vreemde plekken of zweren opmerkt, kun je speciale medicijnen gebruiken. Zodra de watertemperatuur weer boven de 10°C komt, kun je je vissen weer gaan voeren.