Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/vijverkalander_in_januari

Tuinadvies

Toon alles uit: "Onderhoud"

Vijverkalender in januari

Wanneer de vijver dreigt te bevriezen is het verstandig alsnog een luchtpomp te installeren. Daarmee gaat u bevriezing tegen en blijft het water zuurstofrijk. Bij vorst moeten bovendien alle filters zoveel mogelijk beschermd worden tegen de koude. Dit kan bijvoorbeeld door ze te isoleren.

Vissen houden in deze periode vaak een soort van winterslaap. U laat ze daarom best met rust en vermijd werken in de directe omgeving. Water is immers een goede geleider van geluidsgolven en trillingen.
Omdat het water kouder is, zijn de vissen trager en bevinden ze zich in de diepste gedeelten van de vijver. Bevinden ze zich echter hoog in het water, dan dient u alert te zijn voor een tekort aan zuurstof. Installeer dan zeker een luchtpomp of schakel uw vijverpomp in.
Bij watertemperaturen van 5°C of meer mag u nog spaarzaam de vissen voeren met aangepast wintervoer, al was het maar eens om de 14 dagen een klein beetje.

Sneeuw bovenop een bevroren vijver verwijdert u best zo snel mogelijk. Sneeuw houdt licht tegen dat echter wel noodzakelijk is voor het vijverleven. De plantaardige activiteit onder het ijsdek ligt immers niet stil!
De sneeuw kan u verwijderen met een aftrekker of – zoals vaak toegepast bij grotere vijvers – door enkele emmers water over het oppervlak uit te gieten.

Misschien bent u van plan om een zwemvijver aan te leggen komend voorjaar. Daarom geeft de vijverprofessor alvast een beter kijk op het onderhoud van een zwemvijver:
"Neen, een zwemvijver vraagt beduidend minder reiniging dan een klassiek "lichtblauw" zwembad, maar vergt toch een minimum aan onderhoud."
Lees het volledig antwoord van de vijverprofessor.

Vijverproducten die u nu kunt aanschaffen om de vijver tip-top te houden zijn:

  • AquaStabil voor stabiel vijverwater. In de winter kunnen er ernstige zuurstofproblemen optreden, zeker onder een gesloten ijsdek. Dat heeft vaak vissterfte tot gevolg.  Vandaar dat het belangrijk is om een constant niveau van zuurstofvoorziening te hebben in de vijver. AquaStabil werkt op basis van een zuurstofdepot, waarbij in 2 fasen de micro-organismen hun werking doen.
  • Luchtpomp(en) - door de constante opstijgende stroom luchtbelletjes kunt u een wak in de vijver openhouden.

#3502

Bron: Helder Vijveren