Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/vijveren_in_juni

Tuinadvies

Toon alles uit: "Onderhoud"

Vijveronderhoud in juni

Een koude lente… dan gevolgd door warm weer… daarna wisselvallig met onweer. Voor de vijver niet zo gemakkelijk, want meer kans op groen water en draadalgen en mogelijke aantastingen. Het is belangrijk een en ander in het oog te houden en eventueel tussen te komen.

Maar ondertussen ook genieten want er is veel moois te zien. Bloeiende irissen en waterlelies, zonnende kikkers, dartele libellen, actieve vissen,…

Vijveronderhoud in juni

Clinopti PlusGa zeker nog eens langs in uw vijver- of tuincentrum om wat planten bij te kopen. Er is nu een ruim aanbod. Juni is trouwens nog een ideale periode om waterlelies te planten. Niets mag u dan ook tegenhouden om uw vijver te verrijken met een variëteit die u aanspreekt. Gebruik voor het planten grond met klei of leem en dek het oppervlak af met Clinopti Plus.

Deze groeimaand is ook ideaal voor het poten van nieuwe oeverplanten, of om ze te verplaatsen of te verjongen. Ondertussen kunnen we ook wat bijsturen. Sommige vijverplanten groeien massaal naar het wateroppervlak. Als het oppervlak dreigt toe te groeien gaan we het teveel aan planten uitdunnen (bijvoorbeeld het teveel aan zuurstofplanten). 

AlgenKurDe vijver mag niet verstikken door ongewenste algen. In het geval van helder water met draadalgen gebruiken we AlgenKur. Dit meerdere fase preparaat biedt bescherming op langere termijn.

Bij een invasie door bladluizen is het vaak voldoende de bladeren met een tuinslang af te spuiten. De vissen eten ze dan wel. We gaan ook op zoek naar waterleliekevers en hun gitzwarte larven. We kunnen ze met de hand plat drukken of we gebruiken en preparaat op basis van Bacillus thuringiensis dat ook gebruikt wordt in de biologische landbouw en geen kwaad kan voor waterorganismen.

Een andere methode bestaat erin de boven het water uitstekende plantdelen met rooster te verzwaren, zodat ze onder water worden gedrukt. Een dag later mag de verzwaring weer worden weggehaald, want de bladluizen en waterleliekeverlarven zijn dan verdronken of door de vissen opgegeten. Indien de planten in manden staan dan is het eenvoudiger. Dan kunt u de mand een stuk dieper in de vijver zetten zodat de plant volledig onder water staat. Onder water kunnen de luizen en waterleliekeverlarven niet erg lang overleven. Een dag later mag de plant weer naar boven.

Makrofit basisSterke, goed groeiende vijverplanten hebben minder last van aantastingen dan slecht groeiende planten. Wanneer de vijverplanten slecht groeien of tekenen van gebrek vertonen (gele bladeren) dan kan men ze een boost geven door ze wekelijks te besproeien met in water verdunde Makrofit Basis. Een koffielepeltje in een liter water oplossen en 1x per week over de planten vernevelen (best ’s avonds of bij bewolkt weer).

Bij gevestigde zwemvijvers met weelderige moerasbegroeiing bestaande uit gele irissen kunt u hun bladeren en stengels eventueel afsnijden en weghalen, nu in juni (na de bloei). Dat zorgt voor extra groei en dus voor extra voedselverbruik.

Vijverpompen die goed onderhouden worden gaan veel langer mee. We moeten wel opmerken dat reinigen van de binnenkant niet altijd mogelijk is. Sommige pompen kan men niet of nauwelijks uit elkaar halen en zeker niet terug in opnieuw elkaar zetten. Het is wel mogelijk bij pompen van Messner. Met een kruisschroevendraaier draait men de vier schroeven los van het uitloopstuk (een soort vraagtekenvormig onderdeel) en men haalt dit stuk eraf. Nu kan men de rotor of de loopeenheid uit de pomp nemen. Men doet dit voorzichtig zonder het geheel te forceren. Men reinigt de binnenkant van de pomp en de rotor met een speciaal ontkalkingsmiddel voor vijverpompen. Zeker in streken met kalkrijk water is dit nuttig. Uiteraard werd de pomp afgekoppeld van het net alvorens u eraan gaat werken!


#5375

Bron: Helder Vijveren
www.heldervijveren.com