Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/vijver_vakantie


https://www.tuinadvies.be   /    maandag 23 mei 2022

Vijver: op vakantie gaan met een vijver.

 

De grote vakantieperiode in de zomermaanden kan de vijver- en koivijver houders wel eens grote kopzorgen baren. Kan ik op reis gaan als ik een vijver heb? Wie gaat voor mijn vissen zorgen terwijl ik weg ben? Zou ik beter niet thuis blijven? Kan ik dat onderhoudswerk wel aan mijn buurman overlaten?
Dit zijn maar enkele van de veel voorkomende vragen voordat vijverbezitters op reis vertrekken.

 

Arbeidsintensieve vijvers

 

Of u iemand moet inschakelen om voor uw vijverbiotoop te zorgen terwijl u afwezig bent hangt af van hoe arbeidsintensief uw vijver is. Zo eist een koivijver de meeste aandacht, een natuurlijke vijver het minst. Gefilterde vijvers zullen gecontruleerd moeten worden op de goede werking van het filter terwijl niet gefilterde vijvers rustig kunnen betijen.

Enkele tips

Spreek een goede, betrouwbare buur of familielid aan om af en toe eens een kijkje te komen nemen of alles goed verloopt met de vijver en de bewoners. Bij voorkeur iemand die zelf een vijver heeft en zijn hobby ernstig neemt.

Een korte onderhoudscursus voor uw vervanger vooraleer je op reis vertrekt doen wonderen. Je kunt de persoon dan beter laten kennismaken met uw vijversysteem ( filter, skimmer,….) Toon hem of haar hoe het filter te contruleren en te onderhouden, of nog beter, laat het werk over aan de vervanger tijdens de opleidingsperiode en kijk toe. Je kunt dan beter bijsturen en richtlijnen geven. Leg in geen geval uw filter stil tijdens uw afwezigheid. Net voor uw vertrek kun je een laatste onderhoud uitvoeren.

Zorg ervoor dat uw vervanger je steeds kan bereiken mochten hij of zij vragen hebben of mocht een vijverprobleem zich voordoen. Er kan een to do lijstje gemaakt worden met zaken die op te volgen zijn zoals filteronderhoud, voederen, waterpeil en andere.

Vissen kunnen best eens een week zonder eten. Er is nog geen vis gestorven van te weinig voeder maar wel van teveel. Een onervaren persoon zal vaker geneigd zijn teveel voeder te geven dan te weinig, zeker omdat koi altijd honger hebben moet je hiermee voorzichtig zijn en goede afspraken maken. Je doet er beter aan uw vervanger minder voeder te doen geven dan normaal zodat hij of zij niet overdrijft. Een maatbeker kan hierbij helpen.

#215

Auteur: Ief De Laender

Terug naar boven icoon