Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/vijver_kopen


https://www.tuinadvies.be   /    maandag 23 mei 2022

Vijver: wat kost de aanleg van een vijver?

Het prijskaartje van water in de tuin

Ik moet je niet vertellen dat elke hobby geld kost. Ook als je de fauna en flora van een waterpartij in de tuin wilt brengen zal dit een som geld kosten. Dit artikel heeft zeker niet de bedoeling je van deze hobby af te schrikken bij de opsomming van de verschillende kosten maar wil helpen een keuze te maken en geld te besparen.

De vijverhobby is gelukkig voor iedereen weggelegd, rijk of arm, of je nu een klein waterbakje wilt of een ultramoderne koivijver. Bedoeling is dat we water hebben in de tuin en daar zijn enorm veel mogelijkheden voor. De vijverhobby zal pas echt veel geld kosten als u zich niet op voorhand goed laat informeren en als u uw budget wijdt aan verkeerde aankopen of verkeerde prioriteiten stelt.

Hou er rekening mee dat de aanleg van een waterpartij een zekere hap uit uw budget zal weghalen. Ook het verdere bestaan van uw waterpartij zal geld kosten. We denken dan aan het verbruik van een pomp, visvoeder,...

Een exact prijskaartje kleven is onmogelijk. Wat we wel kunnen doen is een opsomming geven van de verschillende kosten en waarop u zeker niet mag besparen.

"Bespaar slim en stel prioriteiten"

Niet doen:

Besparen op planning en aanleg
Enkel als je niet voldoende technisch bent onderlegt of niet over de nodige kennis beschikt om een vijver te gaan plannen en aan te leggen doe je er beter aan een beroep op professionele mensen zoals een tuinarchitect voor de planning en een tuinaannemer die de vijver in uw plaats aanlegt. De planning en aanleg kan wel een heel belangrijke besparing opleveren indien je zelf de handen uit de mouwen steekt samen met enkele vrienden of kennissen hoewel een verkeerd aangelegde vijver je later meer geld kan kosten. 

Besparen op dichtingmateriaal
Bespaar in géén geval op het dichtingmateriaal. Logisch, welke keuze je ook maakt, uw vijver moet waterdicht zijn, niet alleen het jaar van de aanleg maar ook vele jaren nadien. Hier besparen en een goedkope folie kopen kan je op termijn zuur opbreken. Welke kost brengt het niet met zich mee als we na vijf jaar een nieuwe folie moeten aanbrengen om nog maar te zwijgen over de vijver die we dan volledig opnieuw moeten aanleggen. En dan zwijgen we nog over de prachtig opgebouwde fauna en flora in en rond de vijver en het biologische evenwicht dat dan verloren gaat.

Wil je verzekert zijn van het beste dichtingmateriaal en dit voor levenslang dan kies je wel meteen voor de duurste oplossing en dat is polyester. 

Besparen op filter voor koivijvers of vissenvijvers met veel vis 
Je bespaart ook beter niet op een filter als je een koivijver of een groot visbestand hebt in uw vissenvijver Je zult bedrogen uitkomen als gekozen wordt voor een kleiner model filter. Je moet rekening houden met de toekomst van het visbestand. Vissen groeien en maar weinig vijverliefhebbers kunnen weerstaan aan de aankoop van nieuwe exemplaren. 

Siervijvers kunnen het best vinden met een kleine filter ter ondersteuning op voorwaarde dat het visbestand niet te groot is en wanneer er een uitstekend evenwicht is tussen vissen en planten. 

Voor beginnende koi liefhebbers is de verleiding groot om liever prachtige koi aan te kopen dan te kiezen voor een duurdere, krachtige filter. Een filter stop je immers weg. Van deze investering zal je niet kunnen genieten maar het is wel hoogst noodzakelijk voor de gezondheid en het welzijn van uw koi die de vijver bevolken. Heb aandacht dat het aantal koi met de jaren zal uitbreiden en dat koi zal groeien. Let bij de aankoop van een filter voor een koivijver op de toekomstige uitbreiding en groei van de koi. 

Besparen op visvoeder.
Als je wat goudwindes en enkele komeetstaartjes hebt zal de kost voor visvoeder niet hoog oplopen. Dat is anders als je enkele koi hebt rondzwemmen die elk jaar meer zullen groeien. Dit kan op termijn aardig wat centen kosten. Koivoeder is niet goedkoop. Op deze 'lopende' kost kan je wel besparen en dat doe je beter niet door goedkoop, alternatief visvoeder te kopen maar door gewoon zuinig te zijn. Je doet er beter aan om duurder visvoeder te kopen en er zuinig mee om te springen maar waar de koi meer voedingsstoffen kan uithalen. De ontlasting zal minder zijn en de vijver zal organisch minder belast worden. Strategisch een goede zet. 

Besparen op elektriciteit
De vijverpomp aan een filter tijdelijk uitzetten is niet de manier om elektriciteit te besparen. Het is belangrijk dat de vijverpomp altijd draait omdat deze voor continue waterstroming zal zorgen in het filter om de noodzakelijke bacteriën in leven te houden.
Kijk uit bij de aankoop van een vijverpomp. Elke pomp zal uiteindelijk meer gaan kosten in verbruik dan het toestel zelf. Kies altijd voor een speciaal ontwikkelde vijverpomp, dus geen dompelpomp. Vijverpompen bieden een hoog debiet met een zo laag mogelijk verbruik en gaan jaren mee. Kies voor een vijverpomp die geschikt is voor uw persoonlijke vijver en filter. Een té krachtige pomp zal onnodig veel kosten in aanschaf en verbruik.

Bepaalde elektrische toestellen kunnen wel zonder problemen tijdelijk worden uitgezet. Een UV-lamp, skimmer, vijverpomp voor fontein of waterval kunnen met een simpele timer voor bepaalde tijd afgezet worden om nadien weer automatisch in werking te treden. Mensen die genieten van het gunstige nachttarief besparen nog extra. 

Besparen op apparatuur
Kies voor merken die bekend zijn, een lange garantie waarborgen en die hun diensten al hebben bewezen en je loopt minder risico om geconfronteerd te worden met onverwachte kosten. 

De soorten kosten:

Aanleg kosten
Een vijver aanleggen zal je het meest kosten. Als je je goed en correct laat informeren en de juiste keuzes maakt met oog op de toekomst gaat het gelukkig om éénmalige kosten.

Ook het soort vijver en de grootte dat je kiest zal uitmaken hoe hoog de aanlegkosten aandikken. Een koivijver is algemeen duurder in aanleg. Een siervijver zal goedkoper zijn wat betreft filter maar duurder uitkomen aan beplanting, plantmandjes, substraat. Een amfibievijver, natuurvijver zijn dan weer de goedkopere vijversoorten en een alternatieve waterpartij kan dan weer oplossing bieden als we wel water in de tuin willen maar met weinig financiële middelen.

De aanleg kost is een kost die naar eigen vermogen hoog zal oplopen of juist beperkt zal blijven. Als je de aanleg van de vijver zelf doet kan dit veel geld besparen. Maar doe dit beter niet als je niet technisch bent aangelegd want een verkeerd aangelegde vijver zal veel meer kosten dan mocht je voor een professionele firma hebben gekozen. 

Lopende kosten
Al eerder kwam 'lopende kost' ter sprake. Het zijn kosten die je altijd zal hebben zoals elektriciteitskosten, water toevoegen, visvoeder, behandelingen (bacteriën toevoegen,…)

Hou er rekening mee dat uw lopende kosten zich niet zullen beperken tot een paar jaar maar zolang je de vijver hebt.

Onverwachte kosten
De naam doet vermoeden dat het om kosten gaat die bovenop de andere kosten komen, die er in regel niet zijn maar zich toch kunnen voordoen. Koi die ziek worden moeten behandeld worden. Apparaten die stukdraaien dienen vervangen te worden.

Uitstellen:
Leg liever nog enige tijd wat geld opzij alvorens met een vijver te beginnen. Begin enkel aan een vijver wanneer je een degelijke vijver kunt aanleggen. Het is op termijn de goedkoopste manier.

Bij de aanleg kan er maar weinig uitgesteld worden behalve de decoratie zoals waterval, kruiken, keien, enz. Deze kunnen later ook nog uitgevoerd worden. Stel de randafwerking nooit uit. Folies zullen vroegtijdig slijtage vertonen als ze aan direct zonlicht gedurende lang tijd worden blootgesteld. Ook de kost van vissen aankopen kan gespreid worden over jaren en het is nog een uitstekende strategie ook.

Tot slot:
In regel geldt, hoe groter de vijver en het visbestand des te groter zullen de kosten oplopen. Zowel de aanlegkosten als de lopende kosten.

Koivijvers zijn het duurste soort van vijver. Ze eisen een heel goede filter, de koivijver moet voldoende groot zijn, het visvoeder is duurder en er moet regelmatig water worden ververst. Natuurvijvers en amfibievijvers zullen echter het goedkoopst uitkomen. Alternatieve waterelementen zoals bronnen, molenstenen en zo verder kunnen met een lage investering waterleven in de tuin brengen.

#221

Auteur: Ief De Laender

Terug naar boven icoon