Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/vijver_folie

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 29 september 2020

Vijver: Dichtingsmaterialen voor de aanleg van vijvers

Deel 1: De folievijver in PVC of PE.

PVC folie (Poly Vinyl Chloride) Henri Water Gardening

Voor het construeren van een vijver is plastic folie bij uitstek geschikt. Het materiaal heeft een aantal zeer grote voordelen: het is relatief goedkoop, de vijvergrootte kan bijna onbeperkt zijn en er kan iedere gewenste vorm mee gemaakt worden. Was dit materiaal vroeger nog vaak zeer kwetsbaar, tegenwoordig zijn folies in de handel verkrijgbaar met een levensduur van meer dan twintig jaar. Om het afschuiven van de oevers en beschadigingen aan de vijver bij grote regenval te voorkomen, mogen de oevers van een folievijver niet te steil zijn. Aangeraden wordt om de oevers onder een hoek van minder dan 45° te laten verlopen.

Voordelen:

  • Vijverfolie is door uzelf aan te leggen.
  • Men kan alle kanten uit betreft vorm en grootte. Vijverfolies zijn de goedkoopste manier.
  • Behoorlijke lang van levensduur, afhankelijk van de dikte en kwaliteit.
  • In de handel is goede vijverfolie te bekomen, in verschillende dikten en kleuren De folie mag niet-toxisch te zijn, wortelbestendig omwille van de waterplanten en de vissen, UV-bestendig, rotvrij en te weerstaan aan extreme weersomstandigheden zoals temperatuurschommelingen. De dikte van de folie dient minimum 0,5 mm te bedragen, maar de 0,5 mm wordt bijna niet meer verkocht gezien de prijs van de 0,8 gedaald is en vooral steviger is. Er is ook een 1,5 mm, maar is prijs weer niet interessant omdat de rubber folie dan weer deze in prijs bijna benadert. We kiezen altijd voor een zwarte kleur of heel donkergroen. We kunnen voor kleine vijvers voorverpakte of vooraf gesneden folie kopen vanaf 4 x 4 m tot 6 x 6 m of 6 x 8 of 8 x 8. Voor grotere vijveroppervlakten is er de vijverfolie op rol te koop, de breedte op een rol is 2 , 4 , 6 en 8 m. Soms is op aanvraag ook 10m breed te koop. De lengte van een ganse rol is 30 of 35 m.

Nadelen:

  • Folie zal altijd afgebroken worden door uv-licht door de jaren heen.
  • Door de weersomstandigheden wordt de folie brozer.
  • Bij een folievijver hebben we altijd te kampen met plooien tenzij we de folie gaan lassen.

PE folie (polyethyleen)

Milieuvriendelijker maar toch minder gebruikt dan PVC folie. Eén der redenen is zeer zeker het feit dat deze soort bijna niet te repareren is. Er is geen lijm of kit dat PE waterdicht kan samenvoegen, dus bij onverhoopte lekkages hebt u al gauw een probleem.

#204

Auteur: Eric Buedts