Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/video_opvullen_plantenbak


https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 25 mei 2022

Tuinadvies TIP van de maand november

Grote plantenkuip opvullen met winterse beplanting:

Als tuinliefhebber kon je de voorbije zomer volop genieten van met kuipplanten en eenjarig bloeiende planten gevulde bloembakken op het terras. Nu de winter nadert hebben deze zomerbloeiers al heel wat aan bloei moeten inboeten en kunnen deze worden leeg gemaakt. In plaats van de potten weg te bergen in tuinhuis of berghok is het net nu heel interessant om ze terug op te vullen maar dan wel met winterharde planten die liefst ook nog bloeien en hun blad behouden gedurende de komende wintermaanden. Dergelijke planten zijn er in een breed assortiment te verkrijgen. Zelf hebben we voor onze winterse bloembak gekozen voor chrysantjes, winterheide (Erica) en rotsheide (Pieris), een conifeertje, blauw zwenkgras (Festuca glauca) en klimop.

Werkwijze bij het vullen van een winterbloempot:

Leg enkele grote bloempotscherven over de afwateringsopening of drainagegat zodat dit niet kan verstoppen.

Bij grote potten kun je daarboven argexkorrels toevoegen. Deze zijn licht en poreus waardoor de pot niet te zwaar wordt en het hemelwater goed kan afvloeien. De poreuze korrels hebben ook een warmte-isolerende functie wat de plantenwortels ten goede komt.

Breng rondom de pot enkele laagjes noppenfolie aan. Natte potgrond zal tijdens het vriezen uitzetten en de lucht in de noppenfolie kan deze druk opvangen. Zonder noppenfolie is de kans groot dat uw mooie bloempot stuk vriest.

 
De potgrond mag erin.

Schik de planten tot ze naar wens staan.

Plant ze uit en zorg ervoor dat er nog een gietrand is.


 

In deze bloempot heb ik zuurminnende planten aangeplant. Toch is er universele potgrond gebruikt daar de planten slechts enkele maanden in dit medium hoeven te verblijven en er in die korte periode geen hinder van zullen ondervinden. Eind april kan de bloembak terug geledigd worden om er de nieuwe zomer- en herfstbloeiers in aan te planten.

Veel plezier van uw winterse bloembak.

Vossaert Kurt

#1078Kurt Vossaert

Auteur: Kurt Vossaert

Terug naar boven icoon