Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/verzorging_van_orchidee


https://www.tuinadvies.be   /    maandag 16 mei 2022

De Orchidee, een topper in jouw huiskamer?

Phalaenopsis is nog steeds een topper in onze huiskamers. Deze meest gemakkelijke en dankbare orchidee kan tot drie maal per jaar bloeien. De gebogen stengels dragen bloemen in allerlei groottes en kleuren van opvallende witte bloemen tot sierlijke gespikkelde bloemetjes.

De naam Phalaenopsis betekent tevens in het Grieks – gelijkend op nachtvlinders – wijzende op de bloemvorm. Een goede verzorging leidt tot een gezonde grote plant die vaak bloeit. De plantgrootte en bloemaantal hangt af van de juiste zorgen!

 Tijdens de bloei

  • Houd je Phalaenopsis op een plek met veel licht zonder direct zonlicht en bij een temperatuur tussen 18°C en 30°C.
  • Dompel tijdens de bloei wekelijks de pot enkele minuten onder in regenwater en laat erna het teveel uitsijpelen.
  • In volle groei- en bloeiperiode kan je orchidee wat extra’s gebruiken, zoals  DCM Vloeibare Meststof Orchideeën.

Wat na de bloei?

  • Na de eerste bloei kan je de stengel terugsnoeien. Knip de uitgebloeide bloemstengel weg, maar laat drie ogen (= lichte verdikking) aan de stengel. Uit één of meer van deze ogen zullen nieuwe bloemstengels groeien.
  • Na de tweede bloei wordt best de volledige bloemstengel weggeknipt en de orchidee verpot. Gebruik hiervoor een kwalitatief en luchtig substraat zoals  DCM Orchideeënsubstraat. Zo kan lucht en water vrij circuleren en blijven voedingsstoffen vastgehouden. Zet de plant daarna een paar graadjes koeler (tussen 15 en 20°C) en geef ze slechts spaarzaam water en geen voedsel. Breng ze na één tot twee maanden terug naar de warme huiskamer om de orchidee opnieuw te laten bloeien.

DCM Vloeibare Meststof Orchideeën

suspensie van samengestelde meststoffen NPK 3-6-6 met sporenelementen

  • voor de bijbemesting van alle soorten orchideeën
  • natuurlijke voeding met zachte werking en sporenelementen die perfect is afgestemd op de gevoelige wortels van orchideeën

Toepassing: van maart tot november (5-10 ml / L gietwater)

#4914DCM

Bron: DCM
www.dcm-info.be

Terug naar boven icoon