Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/verzorging_trosrozen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 8 augustus 2020

Trosrozen verzorgen gedurende de zomer

Rozen kleuren de zomertuin.

Er zijn allerlei groepen rozen, maar binnen die groepen voeren de trosrozen de boventoon. Trosrozen bloeien niet met één bloem per steel , zoals bij de grootbloemige rozen, maar met hele trossen rozen tegelijk. Er is geen enkel ander type roos dat zoveel bloemen geeft, zo lang bloeit en in zoveel kleuren. Bovendien hebben ze maar weinig verzorging nodig en is de snoei eenvoudig.

Toegegeven, trosrozen hebben niet helemaal de perfecte bloemvorm van de grootbloemige rozen of theehybriden, maar daar staat zoveel tegenover dat ze niet voor niets de meest geliefde roosvorm in de tuin zijn  geworden. Er zijn typen in drie maatgroepen. Het ontstaan van de vrij kleine struikvormige trosrozen, vroeger Floribunda’s genoemd, is met name te danken aan de Deense kweker Poulsen die bijna een eeuw geleden grootbloemige rozen met al bestaande trosrozen (de eerdere Poylantha-groep) ging kruisen. Met overweldigende resultaten. Al snel zetten tal van kwekers dit succes voort. Onder anderen Kordes in Duitsland met misschien wel de beste grote witte trosroos die ooit ontstond (‘Schneewittchen’) en de Engelse kweker Harkness met de magnifieke, ambergele ‘Amber Queen’).

Andere typen trosrozen
Trosrozen geuren vaak heerlijk en er zijn ook klimmende trosrozen, zoals de befaamde gele ‘Allgold’, die zeer goed tegen sterroetdauw is bestand of de beroemde ‘Masquerade’ die een muur helemaal kan bedekken met roze tot gele bloemen.
De grotere trosrozen (ook wel Polyantha’s genoemd) zijn anderhalve eeuw geleden ontstaan uit kruisingen tussen Chinese rozen en de wilde Rosa multiflora. Er ontstonden zeer lang bloeiende struiken uit, met trossen vrij kleine bloemen die het ook in een strakke designtuin geweldig doen vanwege hun sublieme bloemvorm. Dan is er nog een derde groep die wel met de vooral in Engeland gehanteerde naam ‘patiorozen’ wordt aangeduid. Dit zijn veel kleinere roosjes dan de Floribunda’s, maar nog net geen miniatuurrozen. Deze groep wordt snel steeds populairder omdat ze zeer lang doorbloeien en zelfs in het kleinste tuintje of in pot op het terras of balkon fraai tot hun recht komen.

Enkele van de beste trosrozen zijn:
Wit: Maria Mathilda (‘Lenmar’),  Grand Nord (‘Delgrord’), Schneeflocke (‘Noaschnee’), Kent/White Cover (‘Poulcov’).
Roze: Bonica 82 (‘Medomonac’) ‘Melrose’, Astrid Lindgren (‘Pouluf’), Leonardo da Vinci (‘Meideauri’).
Abrikoos: ‘Queen Elizabeth’, Leersum 700 (‘Interleer’).
Geel: Friesia (‘Korresia’), Celina (‘Noason’), Elina/Peaudouce (‘Dicjana’), Carte d’Or (‘Meirobidor’).
Rood: ‘Tojo’, Fairy Queen (‘Sperien’), Rotilia (‘Korvillade’).

Verzorging
Wilde scheuten direct verwijderen als u ze ziet. Bij droogte water geven. In voorjaar en zomer rozenmest geven. Snoeien tussen 1 maart en 1 april.
   
Tuintips voor juli
Zorg dat uw tuin ook tijdens uw vakantie wordt verzorgd (vooral sproeien als het droog is). Geef bij het sproeien altijd veel water ineens. Controleer uw planten op bladluizen. Rooi bollen waarvan het blad is afgestorven. Zet steunen bij hoge vaste planten. Plant nu Iris en Cylamen. Eenmaal bloeiende klimrozen na de bloei terugsnoeien.

#636