Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/verzorging_cordyline

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 28 september 2020

Cordyline: een kamerplant in verschillende bladkleuren.

De Cordyline lijkt sterk op de Dracaena. Het verschil zit in de wortels, die van Cordyline kleuren wit, die van Dracaena oranjerood. Ook het blad verschilt, Cordyline heeft een vertakte hoofdnerf, bij Dracaena is de hoofdnerf onvertakt.
Dit verschil is belangrijk, omdat de Cordyline meer zorg vraagt dan de Dracaena; vooral de bonte variëteiten die afstammen van Cordyline fruticosa.

De bonte rassen hebben veel rood in het blad, met variaties van groen, paars, geel en oranje. De variëteiten zijn moeilijk te onderscheiden omdat de bladtekening erg variabel is en verandert met de jaren.
Cordyline australis onderscheidt zich van de andere door de langgerekte en stijve spichtige bladeren. Net als bij Cordyline indivisa bestaat er een groene en bruine variant ((Atro)purpurea). Beide zijn ook geschikt als kuipplant en kunnen geleidelijk aan de zon worden gewend, op een niet al te warme plek.
Cordyline heeft behoefte aan hoge luchtvochtigheid. Het best is een ruime 'overpot' met een bodempje water, waarin de plant op een kleine verhoging staat. Vochtig veenmos of turfmolm in de overpot zorgt voor een geleidelijke verdamping.
 

Enkele praktische tips voor het gebruik:

Planttype
Kleurrijke bladplant met talrijke variëteiten. Wisselend smal, soms iets breder, langgerekt blad.
30 tot 40 cm hoog, 30 cm breed

Water
Kluit licht vochtig houden door matig gieten in de zomer. `s Winters watergift verminderen. In de groei broezen met kalkarm water. Hoge luchtvochtigheid (>60 %).

Temperatuur
Niet winterhard. Matig warm, 18 – 23 C. `s Winters koeler, min. 12 C.

Licht
Zeer zonnige plek. Sommige soorten in direct zonlicht, mits voldoende afharden. Bonte planten lichte standplaats, zonder direct zonlicht.

Bodem
Humusrijk mengsel van naaldbosgrond met grove turfmolm en wat bladaarde. Driewekelijks normale bemesting. Verpotten indien noodzakelijk

Vermeerderen
C. australis en C. indivisa moeilijk, uit zaad of kopstek. In water laten wortelen.
C. fruticosa uit wortel- of stamstek. Wortelen in warm nat zand (25-30 C.)

In de zomer speelt het leven zich voornamelijk buiten af. Een romantische blokhut, midden in de natuur, symbool van het pure buitenleven. Binnen mag het natuurlijk ook niet aan ‘groen’ ontbreken. De kamerplant bij uitstek is de Cordyline, want die past perfect in de zomerse ‘cottage-stijl’. Zet de plant bijvoorbeeld eens in de slaapkamer want dat is de ruimte waar we de meeste tijd doorbrengen, àls we binnen zijn.   


Cordyline

Buiten
De Cordyline komt oorspronkelijk uit de (sub)tropen waar ze wel tien tot vijftien meter hoog worden. Bij ons zijn ze populair als kamerplant, maar gedurende de zomer kan de Cordyline ook op terras, balkon en als accent in de border worden gebruikt. Ze zijn echter niet winterhard. Naast de Cordyline met rode bladen, zijn er met helemaal groen, groengeel, groenroze en karmijnrood gestreepte bladen. Buiten kan de plant in een warme zomer tot bloei komen. Pluimen tot wel dertig centimeter zijn bezet met kleine witte of mauvekleurige bloemen.    

Groene energie
Elk seizoen heeft zijn eigen romantiek. Die van de zomer wordt gekenmerkt door de geur van ‘buiten’, het gevoel van vrijheid en lange zomeravonden. Het lijkt alsof we nooit moe worden. De natuur geeft ons ‘groene energie’ zodat het lijkt alsof we altijd door kunnen gaan. In deze maanden realiseren we ons dat de natuur een onmisbare factor in ons leven is. Gelukkig kunnen we de natuur ook gewoon binnen halen, met kamerplanten zoals de Cordyline.

#678