Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/verticillium_verwelkingsziekte_clematissen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 15 juni 2021

Verwelkingsziekte of Verticillium

Verwelkingsziekte of Verticillium is een ziekte die via de wortels binnentreed. De schimmel nestelt zich in de vaatbundels waardoor deze verstroppen. Hierdoor is de plant niet meer in de mogelijkheid voldoende water op te nemen met het typische verwelkingsverschijnsel tot gevolg.

 De bladeren en/of bloemen gaan hierdoor slap hangen en verdrogen. Een aantal gevoelige planten zijn Clematis, Catalpa, bolacacia, esdoorn, linde en bolprunus. De moeilijkheid ligt vooral in het feit dat het schadebeeld laat op het seizoen zichtbaar is en dat de behandeling vroeg in het voorjaar dient te gebeuren. Normaal is deze schade zichtbaar eind augustus begin september. In een extreem warme en droge zomer kan de plant in juli reeds verwelkingsverschijnselen vertonen.

Een behandeling uitvoeren wanneer de schade zichtbaar is heeft geen zin meer. Hou uw gevoelige planten nauwlettend in de gaten in het najaar en giet ze aan met SPORGON in het voorjaar bij het begin van het ontluiken van het blad. Voor een optimale behandeling neem je de kruinprojectie (omtrek van de kruin verticaal op de grond projecteren) en deze zone dien je goed te behandelen.

Het middel wordt dan met de sapstroom mee tot in de vaatbundels genomen en kan zo de ziekte stoppen.

Preventief gelden een aantal regels zoals een optimale standplaats, grondwerken in de wortelzone van gevoelige planten vermijden en bij droge zomers proberen water te geven. Clematis dient in een humusrijke grond en voldoende diep geplant te worden.

Product sproeien tegen verticillium of verwelkingsziekte

 

Op regelmatige basis doet Garden Alert® waarnemingen in de siertuin, fruittuin en moestuin en houden wij de opkomst van ziektes en plagen nauwlettend in het oog. Dit alles om dit u tijdig te melden zodat u hen een stap voor te blijven.

Waarschuwingssysteem tegen ziekten in de tuin Garden Alert® is een uniek en gratis waarschuwingssysteem dat u gedurende het seizoen constant op de hoogte houdt van alle ziekten en plagen die kunnen voorkomen in zowel moes-, fruit- als siertuin.

Een waarschuwingsbericht van Garden Alert® geeft u een korte omschrijving van de ziekte en/of plaag gedocumenteerd met een aantal foto’s en een bestrijdingsadvies op maat. Zo’n bericht stelt u in staat de ziekte en/of plaag op een heel eenvoudige manier te herkennen. Op deze manier kan je door een minimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen een optimaal resultaat bekomen. Het is immers zo dat wanneer de schade reeds goed zichtbaar is meer behandelingen noodzakelijk zijn en dat de schade soms nog moeilijk te herstellen is.

Door hier te klikken bekom je een unieke code voor gratis inschrijving op Garden Alert®. Je hoeft enkel nog je e-mail adres in te vullen op de website en u bent geregistreerd. Gratis, eenvoudig, snel en efficiënt omgaan met uw tuinproblemen!

#2635

Bron: Edialux
www.edialux.be