Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/verticaal_tuinieren_bevloeiing

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 27 januari 2022

Bewatering of bevloeiing van muurbeplanting in de woonkamer

bevloeiing bij het verticaal tuinieren

Het water van de pompen wordt naar omhoog geleid en daarna horizontaal over de diverse panelen.
Om de 20 cm wordt er een T-stuk geplaatst met een kleinere diameter dat het water via een gaatje in de bovenrand van het paneel in de rotswol laat lopen. Binnenin bevinden er zich weer T-stukjes die er voor zorgen dat het water heel regelmatig wordt verdeeld.

bevloeiing bij verticaal tuinierenProefondervindelijk stelden we vast dat er zolang de panelen zich in de (warme) serre hingen vier bevloeiingsmomenten van 15 minuten nodig waren per 24 uur.
Dit zal, eenmaal ze op hun bestemming hangen, herleid kunnen worden tot drie maal en in de winterperiode (minder licht en dus minder groei), misschien wel tot twee maal.

Bij de opstart heb ik uitsluitend regenwater gebruikt waaraan er een vloeibare meststof werd toegevoegd geschikt voor hydrocultuur en in een dosering volgens de voorschriften van de fabrikant.

verticaal tuinieren en water geven

Doordat de planten meststoffen verbruiken en er ook wel achter blijft in het groeimedium en er elke week water wordt bijgevuld, verandert die graad van bemesting voortdurend.
Bij te weinig bemesting stopt de groei en kwijnen de planten langzaam weg en bij overbemesting verbranden de tere wortels. Daarom heb ik mij een toestelletje aangeschaft dat de elektrische geleidbaarheid (door de aanwezige voedingszouten) kan meten. De gemeten waarden van bij de start probeer ik door periodieke bijbemestingen steeds te behouden.

Een meststofsamenstelling die voor alle planten evengoed geschikt zou zijn is niet mogelijk. Het blijft steeds weer een beetje experimenteren en … al bij al valt dat hier nog goed mee. Zelfs op de Floreade, waar ieder bedrijf toch zijn paradepaardje boven haalt, waren er op bepaalde groene wanden op zijn zachtst gezegd, toch wel gedeelten te zien die in mindere conditie waren.

Volg de verschillende stappen in mijn eigen experiment:

  1. Inleiding naar het verticaal tuinieren
  2. Opbouwen en klaarmaken voor het verticaal tuinieren
  3. De plantenkeuze
  4. Onderhoud van de groenwand
  5. Bevloeiing & vochtregeling
  6. Kostprijs van verticaal tuinieren
#3628

Auteur: Joël De Coster
www.tuinadvies.be/tuin/132411/jdcoster