Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/versterk_je_immuunsysteem_met_deze_kruiden

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 3 april 2020

Versterk je immuunsysteem met deze kruiden

COVID-19 worldwideOns immuunsysteem wordt de laatste dagen zwaar op de proef gesteld. Sinds het coronavirus de grenzen van Wuhang bereikte en Europa kon binnendringen, staat nu ook België op scherp. Wereldwijd worden er maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan en het aantal besmettingen te beperken. Toch is het COVID-19 virus niet het enigste virus waarvoor we ons immuunsysteem moeten versterken. Denk maar aan de griep en verkoudheid die in stilte hun ronde doen. Om je zo goed mogelijk tegen deze infecties en virussen te wapenen, kan je je lichaam gaan aansterken met een aantal essentiële kruiden en vitaminen. Lees in dit artikel met welke kruiden je aan de slag kan.

Vitamine C

In het verleden is de positieve werking van vitamine C reeds meermaals aangetoond bij het bestrijden van virussen. De immuunbooster draagt bij tot het versterken van zowel de aangeboren als het verworven immuunsysteem. Dit krachtig antiviraal middel vinden we in heel wat kruiden terug.Gember

Gember
Zowel in verse als gedroogde gember zit er een hoog concentratiegehalte antioxidanten en vitamine C. Met gember kan je niet alleen heel wat gerechten op smaak brengen, maar ook drinken als thee. Laat een plakje gember trekken in kokend water. Boost de thee met een schijfje citroen en honing.

Rozenbottel
Rozenbottels zijn een bron van vitamine C. Ze helpen voor beginnende hoest en opkomende kwaaltjes. Laat de rozenknoppen drogen en verwerk ze in verse thee. Werk de thee af met een schijfje citroen of limoen en breng op smaak met honing. Heb je veel last van hoesten, maak dan  je eigen venkelhoning. Venkel zorgt voor minder hoestbuien. Meng 200 g honing met 20 g gekneusd venkelzaad en laat de venkelhoning drie dagen trekken voor gebruik.

Koriander
Koriander of Chinese peterselie versterkt het immuunsysteem en zuivert het bloed. Hierdoor wordt het lichaam minder vatbaar voor virussen.


Geneeskrachtige tuinkruiden

Kurkuma (geelwortel)
De kurkuma (Curcuma longa) staat gekend als een natuurlijke ontstekingsremmer. De wortel bevat de stof curumine, een krachtig antioxidant dat helpt ontstekingen tegen te gaan. Verwerk de wortel in poedervorm bij gerechten of maak verse thee met een schijfje geelwortel.
Tip: Het lichaam neemt de stof curcumine beter op in combinatie met piperine uit zwarte peper. Voeg dus steeds een snuifje zwarte peper toe!

TijmThijm
Een keukenkruid met een sterke geur dat helpt tegen infecties op luchtwegen en de keel ontsmet. Pluk een paar takjes verse tijm en laat deze even trekken in kokend water. Breng de thee op smaak met een theelepel honing en citroen.
Stoom verse of gedroogde tijm bij slijm en ontstoken sinussen. Doe dit tot driemaal per dag, de laatste keer net voor het slapengaan. Ook het stomen van verse of gedroogde kamille werkt ontsmettend. 
Tip: Vaak last van een rode neus door het snuiten? Meng 3 eetlepels gedroogde oregano met één eetlepel vaseline. Smeer de helende crème voor het slapengaan op de neus.

Rozemarijn
Beetje grieperig en spierpijn? Laat een warm bad met water lopen en voeg hieraan een zakje gevuld met verse rozemarijntakjes. Het kruid werkt oppeppend en helpt tegen vermoeidheid.

Basilicum
Basilicum is een populair kruid uit de mediteraanse keuken met tal van gezondheidsvoordelen. Het tuinkruid helpt bij verkoudheden en griep, werkt ontstekingsremmend, vermindert de symptomen van depressie en beïnvloed de spijsvertering positief.

Rozemarijn


#5748

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte