Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/verjongen_van_vijverplanten

Tuinadvies

Toon alles uit: "Onderhoud"

Planten of verjongen van vijverplanten

Tot nu toe was de lente erg koud. Dat is tegelijk slecht en goed nieuws. Het slechte eraan is dat de vijverplanten een groei achterstand hebben waardoor het evenwicht in veel vijvers verstoord is. Met als gevolg: veel draadalgen want die groeien wél bij koud lenteweer. Laat ze uw vijverbeplanting niet overwoekeren en grijp tijdig in met .

Verjongen van vijverplantenEn het goede nieuws? Dezelfde groei -achterstand van de vijverplanten maakt dat ze nu nog gemakkelijk te delen/verjongen zijn. Stonden de bladeren van uw waterlelie vorige zomer op steeltjes boven het wateroppervlak? Dan schreeuwde uw waterlelie om hulp: “verplant mij want ik ben te groot geworden”. Grijp dan nu in. Doe uw (lies)laarzen aan, snij de waterlelie in stukken en trek deze uit de vijver. Gooi de oude wortelstokken weg en hou één of enkele mooie eindstukken (met bladeren, bloemknoppen en 15 cm wortelstok). Voorzie u van degelijke grote vijvermanden en een voorraadje kleihoudende vijvergrond. Leg eerst jutedoek in de vijvermand om te vermijden dat de vijvergrond er zou doorvallen. Plaats de wortelstok met zijn snijwonde in een hoek (vierkante mand) of tegen de wand (ronde mand). Zorg ervoor dat de groeipunt van de waterlelie naar het midden van de mand wijst en iets naar boven gericht. Vul de mand aan met kleihoudende vijveraarde. Bovenaan legt u een 3 cm dikke laag Clinopti Plus. De groeipunt van de plant steekt daar iets bovenuit.

Clinopti plus

Aarzel niet ook ander vijverplanten te verjongen (irissen, snoekkruid, biezen,…). De gemaakte wonden zijn zo weer dichtgegroeid. De groeimaand mei is ook een ideale tijd om nieuwe vijverplanten te poten. Breng zeker nu een bezoek aan een vijverzaak. Je zult mooie oeverplanten en waterlelies vinden in de vijverafdelingen van gespecialiseerde centra. Zo kun je je verzameling verrijken met vijvergewassen die je aanstaan. Er zijn nu ook andere planten te verkrijgen dan in de vroege lente. Zo zijn bijvoorbeeld de pijlkruiden echt prachtige vijverbewoners die vaak vergeten worden omdat ze aan het begin van het voorjaar nog niet verkrijgbaar waren. Je koopt ze nu. Niet winterharde drijfplanten zoals watersla en waterhyacint kunnen eind mei in de buitenvijver.

 Clinopti plus


#5358

Bron: Helder Vijveren