Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/venkel_recepten_vis

Tuinadvies

Toon alles uit: "De groententuin"

Venkel: gebruik, bewaren, recepten,...

Venkel
Flandria-venkel is zuiver van kleur en vertoont geen bruine vlekken. De knol is goed en gelijk gevormd, voelt stevig aan en is vrij van zijscheuten, schot of beschadigingen. Het loof is vers, frisgroen en moet gedeeltelijk afgesneden zijn; het loof mag niet langer zijn dan 10 cm.

Gebruik
Snijd de stengels tot juist boven de knol af. Verwijder het loof en snijd een plakje onderaan de wortel weg. Verdeel de knol in twee of vier stukken. Als u venkel rauw eet, verwijder dan de kern.

Verkrijgbaar
Het venkelseizoen begint in de maand mei en loopt door tot december. De topaanvoer ligt tussen juli en september. Een echt zomerproduct dus.

Bewaren
Venkel wordt het best bewaard bij een temperatuur van 0 à 5 °C met een relatieve vochtigheid van 95 à 100 %.
Bewaar venkel best in het groentevak in de koelkast.
Vermijd een te lange bewaring, de smaak loopt dan immers terug.

Voedingswaarde
Venkel is een topleverancier van vitamine A en C. Ze is calorie-arm en rijk aan kalium, calicum, fosfor en magnesium.

Tip
Snij de venkel in stukjes en kook dit beetgaar.
Serveer lauw of koud met vinaigrette of mayonaise. Venkel en venkelgroen smaken echter ook heerlijk in visbereidingen of vissoep.
Je kan venkel ook opvullen. Kook de venkel beetgaar en halveer. Lepel er een holte in en vul dit op met een mengsel van fijngehakte venkel, hardgekookt ei en tuinkruiden.

Enkele gerechten met venkel:

Kip met venkel
De venkel schoonmaken en in repen snijden. De kippenfilets in blokjes of reepjes snijden en samen met de venkel gaar pocheren in de kippenbouillon. Laten uitlekken en lichtjes laten afkoelen.
Kruiden met peper en cayennepeper.
Het sap van een citroen opkloppen met de olijfolie en de Provençaalse kruiden. Over de kip en de venkel gieten en garneren met citroenschijfjes.
Tip: het kookvocht van de kip en de venkel kan worden gebruikt als basis voor een pittige soep.

Ingrediënten
Voor 4 personen:
800 g kippenfilet
peper
zout
cayennepeper
2 Flandria venkelknollen
8 eetlepels kippenbouillon
2 citroenen
2 cl olijfolie (extra vierge)
0,5 theelepel Provençaalse kruiden

Venkelroomsoep
De venkel schoonmaken en koken in gezouten water gedurende ongeveer 20 minuten. De stelen van de venkelknol in kleine stukjes snijden.
De boter smelten, de bloem erdoor roeren en beetje bij beetje en al roerend het kookvocht van de venkel met het bouillonblokje toevoegen.
De soep op smaak brengen met de kruiden. De fijngesneden venkel, room en fijngehakt venkelgroen toevoegen alsook een scheutje sherry.

Ingrediënten
Voor 4 personen:

1 Flandria venkelknol
10 dl water
40 g boter (bakboter)
40 g bloem (tarwebloem)
15 dl bouillon
1 eetlepel basilicum (fijngehakt)
peper
zout
1 dl room
1 cl sherry (droog)


#2595

Bron: Lava