Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/veel_wind_in_de_tuin?selectCountry=1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 28 januari 2022

10 planten die tegen een stootje kunnen…

Veel wind in de tuinTuinen onder invloed van wind zijn niet alleen een probleem bij woningen aan de kust.

Ook inlands kunnen tuinen sterk onderhevig zijn aan de invloeden van weer en wind.

In deze tuinen is het dus belangrijk om het juiste plantenassortiment te kiezen. Tussen volgende planten vind je beslist iets dat je in jouw tuin kan gebruiken.
Veelal gaan grijsachtige bladeren gepaard met een stevig wortelgestel dat goed tegen de droogte kan.

Vedergras (Stipa tenuissima)
Dit veelzijdige gras met een haarachtige structuur heeft een geelgroen blad en zilvergroene bloeiaren die zachtjes mee schommelen in de wind. Deze vaak gebruikte kustplant symboliseert de golven van de zee in de wind. Het is een perfecte partner voor verschillende hoge allium-soorten en doet het goed op een zonnige standplaats en kan goed tegen droogte.

Bloedooievaarsbek (Geranium ‘Glenluce’)Bloedooievaarsbek (Geranium ‘Glenluce’)
Winterharde ooievaarsbekjes vind je in alle soorten roze en paars en wit en zijn echte insectenmagneten. Deze ‘Glenluce’ variëteit van de Geranium sanguineum heeft licht suikerspinroze bloemen. Deze variëteit groeit bodembedekkend en is uitermate geschikt voor de open ruimte, bovendien laat ze zich goed combineren met tal van andere planten.

Brachyglottis (Brachyglottis ‘Sunshine’)
Deze winterharde houtige struik heeft een harig ovaal e, grijsgroen blad en produceert gele magrietachtige bloemen in de zomer. Ze zijn zeer tolerant aan tocht en aan zoute zeewind. Een i ideale plant dus voor aan de kust.

Eénsstijlige meidoorn (Crataegus monugyna)
Deze sterke haagplant is in de meimaand bezaaid met witte bloemenwolken en krijgt nadien ronde blinkende rode bessen. De meidoorn is uitermate geschikt voor het aanplanten van al dan niet gemengde hagen en is een aantrekkingspleister voor tal van wilde dieren zoals verschillende insecten en vogels. Deze soort kent ook variëteiten op stam die gebruikt worden als windbrekers en straatbomen aan de kust.

Sterrenlook (Allium cristophii)Sterrenlook (Allium cristophii)
Deze prachtige soort heeft grote ronde bollen van stervormige bloemen. Dit bolgewas komt uitermate goed tot zijn recht in grote aantallen in de border tussen golvende siergrassen (zie Stipa tenuissima).

Kruisdistel (Eryngium variifolium)
Deze bontgekleurde zeedistel heeft een zeer harde structuur die aanvoelt als verweerd rubber. Boven de grijsgroene doornige bladrozetten verschijnen grijsblauwe bloemen in de zomermaanden.

Steenraket (Erysimum 'Bowles's Mauve')
Deze meerjarige muurbloem bloeit van de vroege zomer tot in de late herfst. De paarse bloemen zijn aantrekkelijk voor insecten. De levensduur van de plant is kort maar ze is heel eenvoudig zelf te vermeerderen door het nemen van stekken.

Lavendel (Lavandula angustifolia)
Deze gekende typische grijsbladige plant doet het uistekend in kustgebieden met veel wind en kan ook goed tegen droge weersomstandigheden. Uiteraard heeft deze mediterraan plant nood aan heel veel zon dus niet geschikt voor in een tuin op het noorden.

Prachtriet (Miscanthus 'Kleine Silberspinne')

Prachtriet (Miscanthus 'Kleine Silberspinne')
Deze compacte cultivar van het prachtriet heeft smalle zilverkleurige bladeren met een centrale witte lijn. Het blad kleurt geel in de herfst. De rode bloeiaren verschijnen in de zomer en worden zilverkleurig in het najaar. Dit onverwoestbare gras is polvormig en woekert niet.

Kattenkruid (Nepeta’Six Hills Giant’)
Kattenkruid is een traditionele favoriet voor het creëren van ‘zilveren borders’. Deze plant is groot en sterk zoals zijn naam al doet vermoeden en heeft grijsgroene behaarde bladeren en lavandel-achtige bloemen die tal van belangrijke insecten aantrekken. Van de bladeren kan je thee trekken.

#4679

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p