menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 maart 2024

De pluktuin: Creëer je eigen plukborder

Alchemilla
Alchemilla (vrouwenmantel)

Van veel vaste planten kun je wel wat bloemen of bladeren plukken. Ter inspiratie een selectie vaste planten die zéker een plaatsje in de plukborder verdienen. Experimenteer en combineer naar hartelust!

Alchemilla (vrouwenmantel)

Vrouwenmantel is een sterke plant die zich in elke border thuis voelt. De frisgroene, waaiervormige bladeren zijn sprookjesachtig mooi – in het bijzonder als er dauwdruppels op liggen. De geelgroene bloemen zijn goed te gebruiken in boeketten, maar vergeet ook het blad niet!

Aster

Als de meeste zomerbloemen zijn uitgebloeid, geeft de Aster nog een een toegift. Het is een vrolijk gezicht als de plant uitbundig bloeit met witte, roze of paarse bloemetjes. Je kunt makkelijk een paar stelen plukken, zonder dat het opvalt. De plant gedijt het beste op een zonnige plaats.

Astilbe (prachtspirea)

Met zijn pluimvormige bloemen is de Astilbe een aanwinst voor de border. De plant doet goed op humusrijke, vochthoudende grond in de lichte schaduw of halfschaduw. Er zijn veel verschillende soorten en kleuren, waaronder zuiver wit, zachtroze en dieppaars. Prachtig in een zwierig tuinboeket.

Astrantia (Zeeuws knoopje)

Zeeuws knoopje is een echte blikvanger in de vasteplantenborder. De plant bloeit met zeer elegante bloemetjes (wit of roodachtig paars). Zet de plant in humusrijke, vochthoudende grond op een zonnige standplaats en je kunt er ’s zomers volop van plukken.

Coreopsis (meisjesogen)

Coreopsis is een vrolijke borderplant die uitbundig en langdurig bloeit. De plant houdt van zon, maar kan wat schaduw hebben. De gele bloemen geven een veldboeket een zonnige uitstraling.

Delphinium (ridderspoor)

Riddersporen zijn prachtig in de border en in zomerse tuinboeketten. Vooral de felblauwe soort is op en top zomers. De plant stelt hoge eisen aan zijn standplaats: niet te nat, veel zon en veel voedsel. Als de ridderspoor het naar zijn zin heeft, kan die tot wel 150 cm hoog worden. Om te voorkomen dat de bloemstengels knakken moeten deze worden opgebonden of ondersteund.

Echinacea (rode zonnehoed)

De rode zonnehoed bloeit met opvallende bloemen, die bestaan uit een krans van roodpaarse of paarsroze bloemblaadjes rondom een roestbruin hart. Vlinders zijn er dol op. De plant houdt van een zonnige standplaats.

Echinacea (rode zonnehoed)
Echinacea (rode zonnehoed)

Eupatorium (koninginnekruid)

Koninginnekruid kan wel twee meter hoog worden. De plant is daardoor heel geschikt voor een plaatsje achter in de vasteplantenborder. Zorg wel voor wat steun. De roodpaarse bloemen, die in de nazomer verschijnen, zijn mooi in landelijke boeketten.

Gypsophila (gipskruid)

Gipskruid groeit met sterk vertakte stelen die zijn bezaaid met piepkleine witte bloemetjes. Door de neutrale uitstraling is de plant goed te combineren met andere vaste planten. Gipskruid is mooi in een landelijk boeket.

Helenium (zonnekruid)

Zonnekruid wordt veel gebruikt in borders. Deze sterke plant bloeit in de nazomer met bloemen in warme tinten, zoals warmgeel, bruinrood of bronskleurig. De plant houdt van een zonnige standplaats en wordt daar veelvuldig bezocht door bijen en hommels.

Helleborus (kerstroos)

De kerstroos mag eigenlijk niet in de pluktuin ontbreken. Als alle andere vaste planten zich hebben teruggetrokken in de grond, bloeit de kerstroos met opvallende bloemen. Vooral de witte kerstroos is een aanrader: de bloemen lijken licht te geven in de donkere dagen. Maar ook de groene en roodpaarse soorten zijn de moeite waard.

Lythrum (kattenstaart)

Een vijver met drassige oever in de tuin? Dan is kattenstaart een aanrader. Op drogere grond gedijt de plant overigens ook. Kattenstaart bloeit onafgebroken van juni tot in september met lange rozepaarse bloemtrossen, die vlinders aantrekken. Als snijbloem drinkt kattenstaart veel water. Vul de vaas dan ook regelmatig bij.

Lythrum (kattenstaart)
Lythrum (kattenstaart)

Paeonia (pioenroos)

De weelderige bloemen van de pioenroos, die in de voorzomer te voorschijn komen, zijn prachtig in landelijke boeketten. Ook heel mooi als enkele bloem in een vaas. De plant groeit bij voorkeur in voedzame, waterdoorlatende grond, op een zonnige standplaats. Het duurt een paar jaar voordat de plant rijkelijk bloeit. Snij de bloemen als de bloemknoppen al flink wat kleur laten zien, anders komen ze niet uit.

Pennisetum (lampenpoetsergras)

Van de nazomer tot ver in de herfst kun je genieten van de zwierige pluimen van lampenpoetsergras. Dit siergras houdt van goed doorlatende grond die niet uitdroogt. Prachtig in nazomerboeketten.

Perovskia

Perovskia is niet zo bekend, maar zeer de moeite waard als borderplant om van te plukken. De plant bloeit in de nazomer met prachtige blauwe bloemen. Goed doorlatende grond is een voorwaarde.

Persicaria (duizendknoop)

Duizendknoop bloeit uitbundig met roze bloemetjes als de zomerbloeiers hun beste tijd gehad hebben. De plant houdt van vochtige grond en doet het dan ook goed langs de vijverrand. Met de sierlijke trosvormige bloemen kun je een boeket een zwierige uitstraling geven.

Phlox (vlambloem)

Van spierwit tot zuurstokroze. De vlambloem bloeit met opvallende bloempluimen. Het is een makkelijke plant die niet veel eisen stelt aan zijn standplaats. Zon wordt wel op prijs gesteld.

Verbena (ijzerhard)

De Verbena bloeit met hoog opgaande stengels en opvallende paarse bloemschermen. Op een zonnige plek kunnen de stelen wel anderhalve meter hoog worden. Bijen en vlinders zijn er dol op. Alleen daarom al een aanrader voor de border!

Terug naar boven icoon