Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/varia_tuinmeubelen


https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 17 mei 2022

Plastiek, houten of metalen tuinmeubelen onderhouden


tuinmeubels

Tuinmeubelen vragen een speciale aandacht in hun onderhoud of het nu hout, plastiek of metaal is.

Tuinmeubels in teak
Het harde teakhout komt uit de loofboombossen van Zuidoost-Azië en het is niet afkomstig uit de t ropische regenwouden. Houtsoorten die met zekerheid afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen zijn te herkennen aan het FSC-keurmerk. Teakhout wordt geprezen wegens zijn hardheid, zijn weerstand tegen alle weersinvloeden en zijn gemakkelijke verwerking. Zijn hoge weerstand tegen water heeft het hout te danken aan zijn van nature hoog oliegehalte. Door deze speciale eigenschappen wordt teakhout al verscheidene eeuwen gebruikt in de scheepsbouw. Tegenwoordig wordt teak dan ook gezien als kwaliteitshout voor de buitenmeubelen.

Een jaarlijkse grondige reinigingsbeurt is nodig bij teak tuinmeubels opdat alle vuil zou verwijderd worden.
Wanneer teakhout in open lucht na een tijd verweert tot zilvergrijs, zal de kleur terug herleven door een jaarlijkse schoonmaakbeurt met een zeepsopje in het voorjaar om het vuil te verwijderen. U kunt ook een hogedrukspuit gebruiken, let dan op dat je genoeg afstand bewaart. De krachtige waterstraal zou anders wel eens het hout kunnen beschadigen waardoor juist versnelde algengroei optreedt. Stel uw hogedrukspuit in op 60-80 bar en bewaar een afstand van 15-20 cm tov het tuinmeubel.

Voor het verwijderen van vetvlekken gebruik je best een ontvettingsmiddel en een zachte borstel. Daarna afspoelen met schoon water.
Onbehandeld teak zal in de open lucht op den duur verweren tot zilvergrijs. Hoe lang het duurt totdat deze kleurverandering optreedt hangt af van de mate van blootstelling aan verschillende klimaatomstandigheden. Om hun originele staat te bewaren, volstaat het om ze af en toe eens in te strijken met een teakolie die je kan vinden in doe-het-zelfzaken. Volg steeds de gebruiksaanwijzingen van de fabrikant.

Behandelen met allerlei conserveringmiddelen is niet nodig om de levensduur van uw tuinmeubel te verlengen. Het gebruik ervan is enkel cosmetisch. Wenst u de originele kleur van uw teak-tuinmeubel te behouden, dan kunt u een teak-olie of een impregneermiddel gebruiken en dan wel als de tuinmeubels nog nieuw zijn. Volg de aanwijzingen van de fabrikant en let erop dat u geen oliedoekje op het tuinmeubel laat liggen want dat kan voor blijvende vlekken zorgen.
Voor de winter ingaat kunt u uw tuinmeubelen het beste opslaan in een droge, niet-verwarmde ruimte. Heeft u hiervoor geen ruimte en moet u ze laten buiten staan dan kunt u ze best beschermen met een stoffen doek waardoor luchtcirculatie mogelijk blijft.

Rotan tuinmeubelen [Image towelling rattan furniture]
Rotan is een plant uit het regenwoud die zeer snel weer aangroeit en waarvan de kap het woud nauwelijks aantast. Rotan is van structuur zeer poreus en laat zich zeer gemakkelijk buigen. Alleen rotanmeubelen gemaakt van de ongeschilde rotanstengels zijn bestand voor buiten. Deze zijn te herkennen aan de harde gele/loogachtige bast en ze zijn voorzien van een aantal lagen lak.

Kunststof tuinmeubelen
De sterkte van de kunststof bepaalt voor een belangrijk deel de levensduur. Over het algemeen worden kunststof tuinmeubels in de loop der jaren altijd brosser en meer breekbaar. De wat zwaardere meubels gaan steeds langer mee.
Plastic tuinmeubelen reinig je het best met een zeepsopje. Spoel daarna alles af. Op deze wijze worden ze snel terug rein en glanzendMetalen tuinmeubelen

Aluminium:
Indien er vuil en aanslag op het meubel zit, kunt u dit het beste verwijderen met lauw water en een zachte spons of borstel. Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen voor uw meubelen.

Staal:
Stalen tuinmeubelen behoeven weinig onderhoud. Om deze meubels in de originele staat te behouden, kunt u ze één keer per jaar met lauw water en een niet agressief schoonmaakmiddel reinigen en het daarna behandelen met een wax of cleaner zoals men gebruikt voor auto’s.

Goed onderhouden tuinmeubels gaan langer mee. Het is dan ook aan te raden om indien mogelijk de tuinmeubels op regenachtige dagen binnen te plaatsen evenals op het einde van het tuinseizoen. Let er bij de aanschaf op dat in geval van weinig opbergruimte de meubelen opklapbaar zijn. Controleer regelmatig op rot en scheurtjes. Scheurtjes ontstaan als een nat meubel te snel opdroogt in de felle zon. Om opstijgend vocht via de poten te voorkomen kunt u deze beschermen met rubberen of kunststof voetjes.

#302Kurt Vossaert

Auteur: Kurt Vossaert

Terug naar boven icoon