Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/varia_sint_valentijntje

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 27 januari 2021

Valentijnsdag: geef op 14 februari een bloemetje aan uw geliefde.

14 februari: Valentijn
Op 14 februari is het weer Valentijn, het feest van de verliefden. Een dag waarop u uw geliefde eens flink kunt verwennen. En daar hoort uiteraard ook een bloemetje bij.

Sint-Valentijn of Valentijnsdag is op de kalender de eerste belangrijke feestdag van het nieuwe jaar. Het is de gewoonte dat geliefden elkaar op deze dag een een kleine attentie geven. Het geschenk bij uitstek zijn bloemen: een bosje, een boeket, een hartvorm …

Sint-Valentijn is immers de patroon van de jonge liefde en verjongde liefde, genegenheid en vriendschap. Het zullen dus niet alleen jongeren zijn, die met Valentijn een bloemenzaak binnenstappen, maar ook vele ouderen, die met een bloemetje hun blijvende, maar toch ook een beetje een nieuwe liefde voor hun partner willen uitdrukken.
Ook dit jaar verspreidt VLAM een Valentijnsaffiche naar de floristen, opdat u de feestdag niet zou vergeten.

valentijn 14 februari

Voor de liefhebbers even wat achtergrond bij dit liefdesfeest. De geschiedenis van Valentijn gaat terug tot de Romeinse periode. Toen trokken de mannen op het wijdingsfeest van de godin Juno uit een grote vaas een briefje met de naam van een vrouw die zij een jaar lang zouden liefhebben. De uitverkorene werd toen al overladen met attenties, waaronder bloemen. Deze liefdesloterij heeft zeer lang stand gehouden, maar werd in de loop der jaren wel anders ingevuld. De naam Valentijn komt maar op de proppen in de veertiende eeuw. Het is de naamdag van de heilige Valentinus, die veel bloemen meekreeg op zijn graf. Sindsdien zijn Valentijn en bloemen onlosmakelijk met elkaar verbonden.


Dus geef op 14 februari een bloemetje aan uw geliefde. Opgelet, elke bloem heeft zijn eigen betekenis en opdat de geliefde de juiste boodschap zou krijgen staan we even stil bij de betekenissen van een aantal bloemen. Iedereen weet dat een rode roos symbool staat voor liefde. Als men een rode roos combineert met witte rozen verwijst men naar eenheid en harmonie. Met een boeket witte rozen wil men zeggen "Ik ben jou waard".
Niet enkel rozen hebben een betekenis. Een rode roos kan evengoed vervangen worden door een rode anjer. Wie de betoverende schoonheid van zijn geliefde wil bezingen geeft het best een margriet of amaryllis. Een vergeet-mij-nietje wijst op ware liefde. Het geven van een jasmijn staat symbool voor sensualiteit.
Ook de kleur van de bloemen kan uitgespeeld worden. Wie aan zijn geliefde wil duidelijk maken dat hij haar eeuwig trouw wil blijven geeft best een blauwe bloem. Een felrood boeket drukt de passie uit. Een roze ruiker is een teken van tedere liefde en romantiek. Groen drukt de hoop uit. Dit is slechts een greep uit de mogelijkheden.
Door een combinatie van kleuren en bloemen kan men verschillende boodschappen tegelijk overbrengen aan zijn geliefde.

Met een boeket speelt u altijd op veilig. Uw Valentijnavond kan niet meer stuk.
 

 
#475

Bron: VLAM
www.vlam.be