Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/varia_compost

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 4 december 2021

Compost gebruiken in bloembakken, potgrond, kamerplanten

Eenmaal de nachten vorstvrij zijn, kunnen de bloembakken opnieuw de vensterbank op en verschijnen de potten op het terras. Net als bij de teelt in volle grond vormt ook bij de teelt in potten de grond de basis voor het succes.

Traditioneel bestaan potgronden uit verschillende soorten turf en veen. In de professionele tuinbouw heeft turf vele voordelen, voor de amateur-tuinier zijn er echter ook nadelen aan verbonden. Een typisch kenmerk van een turfpotgrond is bijvoorbeeld de krimp ervan bij uitdroging. Geef je een paar dagen lang geen water, dan wordt de potgrond erg moeilijk opnieuw vochtig en stroomt alle water langs de zijkanten van de pot naar beneden.

Verschillende nadelen van turfpotgronden kan je oplossen door, naast wat zand, een kwart tot een derde compost aan de potgrond toe te voegen. Je kunt ook volledig eigen potgronden maken door vier delen tuingrond, evenveel delen compost en twee delen zand te mengen. Compost biedt als voordeel dat het de potgrond een goede structuur geeft waarin de wortels zowel water, voedingsstoffen als lucht vinden. Het is een traag werkende meststof en zal gedurende het hele groeiseizoen langzaam voedingsstoffen afgeven. Compost geeft de potten bovendien wat extra gewicht waardoor ze bij sterke wind minder gemakkelijk omwaaien.

Planten die veel voedingsstoffen nodig hebben, moeten ook tijdens het groeiseizoen bijbemest worden. Het is een goede gewoonte om tijdens de zomer wekelijks wat extra voeding te geven. Je kunt hiervoor regelmatig een schepje compost toevoegen aan de potgrond, maar op deze wijze zal je pot snel overlopen. Als alternatief kan je de voedingsstoffen oplossen in water. Gewoon een flinke schep compost in een emmer water, even roeren en het grijs-bruine gietwater is klaar. Je kunt ook een aftreksel maken van brandnetels, dat na enkele dagen een heel stikstofrijk (maar weinig fris geurend) vocht levert.

Het gebruik van compost beperkt zich trouwens niet alleen tot terrasplanten of bloembakken. Ook kamerplanten genieten ten volle van een extra schep compost in de potgrond, of van een compost-aftreksel als plantenvoeding.
 

 

 

 

#372

Bron: VLACO