Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/vanhaverbeke_koen_tuinaanleg

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 3 december 2021

Tuin in de categorie Groen Kleurt: goud 2010

'De Vlaamse Tuinaannemer' is de naam van een promotieproject voor het beroep van tuinaannemer. De werkgroep achter dit project bestaat uit afgevaardigden van de tuinaannemersverenigingen die Vlaanderen telt. Jaarlijks organiseren zij gezamenlijk een wedstrijd waarbij professionele tuinaannemers zich kunnen inschrijven met één project in de categorie 'particuliere tuinen' met drie oppervlaktecategorieën: nl. kleiner dan 250 m², tussen 250 en 1000 m² en groter dan 1000 uitgevoerde m².
Naast deze rubrieken is er ook een nieuwe categorie 'Groen kleurt'. Hierbij worden de spotlights op het groen geplaatst: het gebruik van exclusief groen, bijzondere combinaties, landschappelijke aanplantingen, bijzonder behoud van groen, een fijne aandacht voor wintersilhouetten, bloei, herfstverkleuring…

Hier volgen foto's en uitleg bij het GOUD  in de categorie 'Groen kleurt' (2010) 

Uit liefde voor de natuur

Dit project in het West-Vlaamse Oostrozebeke stoelt op een hechte vertrouwensband tussen tuineigenaar en tuinaannemer. Al jarenlang voerde tuinaannemer Koen Vanhaverbeke snoei- en onderhoudswerken uit in de tuin tot hij de vraag kreeg om deze volledig te restylen. Hij vroeg een gerenommeerde tuinarchitect om in overleg een passend ontwerp te tekenen en het resultaat was dan ook volledig naar wens van de opdrachtgevers.

In de voortuin moest een ruime partij buxus plaats ruimen voor een brede grindparking en een oprit. Een wolk van buxus doet nog dienst als scheiding tussen beide verharde oppervlakken. De achterliggende tuin is bereikbaar via een pad tussen woning en berging. Vlakbij de woning treffen we een ruim zonneterras in blauwe steen. Een lange smalle waterpartij met vele waterplanten strekt zich tot diep in het gazon.

Opvallend hier is dat in het grasperk enkele eilanden zijn uitgespaard waar de natuur zijn vrije gang mag gaan. Onkruid, wilde grassen en enkele verwilderingsbollen tieren er welig. Zij doen dienst als buffer en lokmiddel voor vlinders, bijen en andere insecten zodat de andere tuinplanten zo goed als gevrijwaard blijven van schadelijke insecten.

Achteraan in deze tuin bevindt zich een groot zwembad met poolhouse. Van hieruit vertrekt deels verborgen achter een halfhoge taxushaag een graspad dat leidt naar een tweede tuindeel. Dat werd in een later stadium aangekocht, maar is perfect geïntegreerd in het volledige tuinplan. Hier vinden we een gevarieerde beplanting van siergrassen, vaste planten, struiken en fruitbomen. Het gazon meandert als een groene stroom om de verschillende halfhoge borders om weer aan te sluiten op het centrale grasperk. De tuineigenaars kunnen te allen tijde genieten van volledige privacy omdat de tuin omsloten is door hoge bomen en haagstructuren. Ontspanning en liefde voor de natuur gaan er als het ware hand in hand.

Focus op groen

Deze bijzondere tuin combineert strakke aanleg met ecologisch bewustzijn. Daarbij is er een zeer groot assortiment gebruikt. Vooral bij de houtige gewassen zijn uitzonderlijke planten te ontdekken.

Al vóór de woning worden we aangenaam begroet door een Cercidiphyllum japonicum. In zijn thuisland Japan is dit een zeer grote boom die je vaak ontmoet bij Boeddhistische tempelcomplexen. In onze streken wordt hij niet zó groot, maar blijft hij, vooral door de hoeveelheid hartvormige bladeren, een pronkstuk voor elke tuin. Die bladeren doen in eerste blik denken aan het blad van een Judasboom, Cercis siliquastrum, maar ze zijn kleiner en tegenoverstaand. In de herfst kleuren ze normaal naar strogeel, maar soms ook naar oranje tinten en zelfs roze komt voor. Als ze dan vallen en je door het tapijt van herfstbladeren struint, stijgt er een zeer aangename geur op, als van gekaramelliseerde suiker. Raap deze blaadjes eens op – bij droog weer – en steek ze in een katoenen zakje: de geur blijft tot twee jaar bewaard! Doet het goed in elke normale tuingrond. Er bestaan een aantal vormen die benoemd werden. Bekendste hierbij zijn de treurvorm ‘Pendulum’ en het type met diep purperen blad, vooral in de lente, dat gekend is als ‘Rotfuchs’.

Nooit zagen we een beter exemplaar van Alnus glutinosa ‘Imperialis’ dan in deze tuin. De diep ingesneden bladeren geven hem een kantachtige kroon. Vaak is die eerder onregelmatig en ijl gevormd. In dit exemplaar viel dat bijzonder goed mee. Hij staat een beetje achterin, maar trok wel onmiddellijk onze aandacht. Misschien niet voor elke tuin – daarvoor is de sierwaarde iets te beperkt – maar bij voldoende ruimte zeker een aanrader.

Tilia henryana is een laatbloeiende linde uit centraal Chinese bossen. Daar wordt het een forse boom, maar in onze tuinen blijft hij een stuk kleiner. Dat maakt hem echter niet minder interessant voor de imker, want door de bloei in late zomer tot vroege herfst biedt hij een welgekomen voedingsbron voor bijen. Zijn blad is zeer opvallend: de rand heeft grote, opvallende tanden. Dat onderscheidt hem onmiddellijk van elke andere linde. Noteer daarbij dat in het uitlopen deze bladeren een koperen tot karmijnrode kleur hebben. Nog altijd vrij zeldzaam in kwekerijen, maar toch al wat beter te vinden. Let op: vaak is hij geënt op een onderstam van T. tomentosa. Wacht nooit te lang met het verwijderen van de eventuele basisscheuten van deze onderstam. De groeikracht ervan is vele malen groter dan die van T. henryana zelf.  

Contactgegevens van tuinaanlegger Koen Vanhaverbeke

Vanhaverbeke Koen bvba
Wakkersesteenweg 83A
8720 Oeselgem

Tel.: 056 72 24 50
GSM: 0495 64 39 50

 

#2262