menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 maart 2024

Van Windowfarming tot de raamtuin

windowfarming - raamtuinieren Al browsend over het net botsen we soms op knotsgekke ideeën.
Sommige laten we ze aan ons passeren maar andere zijn best wel interessant. Neem nu even de raamtuin of de Amerikaanse windowfarmversie! Er wonen zoveel mensen in steden, zij het in huizen, lofts of appartementen, dit meestal zonder tuin of met een beperkte buitenruimte. Voor deze mensen, die wel houden van groen - of beter van verse groente – is de raamtuin of windowfarm zeker het overwegen waard.

Natuurlijk moet je hier wel voor openstaan -  een verticale tuin voor jouw raam, heel wat knutselwerk en toch niet zo eenvoudig als het algemeen wordt voorgesteld. Dit idee komt overgewaaid uit Amerika, New York, met het ideale gedachtegoed dat de wereld een mooiere plaats zal worden mocht iedereen wat meer eigen groente kweken.

Naast dit idee tonen ze ook aan dat je met wat originaliteit en handigheid eigenhandig een leuk systeem kan bouwen waardoor je met enkele componenten zijnde - gerecycleerd materiaal, licht, water en elektriciteit - binnenskamers kan tuinieren.


Wat heb je nu concreet nodig? Het best te werken Windowfarm-ontwerp blijkt te bestaan uit gerecycleerde limonadeflessen (1,5 liter), kogelketting, enkele meters kunststof waterdarm, wat ventieltjes, een waterreservoir en een aquariumpomp. Dit zijn materialen die voor iedereen beschikbaar zijn, een niet onbelangrijke factor die ervoor zorgt dat dit project voor iedereen toegankelijk is. Men beweert dat je voor dit project geen groene vingers nodig hebt en ik wil niemand demotiveren maar kritisch denk ik dat je hier zonder groene vingers gewoon niet aan begint of zelf niet over nadenkt en dit artikel… gewoonweg niet leest.

Maar goed de onderdelen hebben we al, nu nog het geschikte raam vinden. Elk groot raam met een mooie lichtinval is goed, uiteraard blijven we weg van de noorderkant.

Windowfarm-ontwerp : zelf een windowfarm maken

windowfarmingHet principe is eenvoudig, de constructie lijkt mij toch wel wat geduld en enige handigheid te vereisen. Het geheel bestaat uit torens van omgekeerde petflessen (2 tot 5 flessen) waarvan de dop van de ene fles doorheen de bodem van de onderstaande fles steekt. Ongeveer centraal in elke fles hangt een plantpotje met hydrokorrels. Alle flessen zijn verbonden met elkaar en hangen in het raamkozijn op via kettinkjes. Water en plantenvoeding worden door een aquariumpomp uit een reservoir in de bovenste flessen gepompt en vloeien druppelsgewijs, via de ventieltjes, van de ene fles in de andere tot de vloeistof opnieuw in het reservoir wordt opgevangen. De hydrokorrels zullen het water en de plantenvoeding opnemen om het nadien langzaam aan de plant vrij te geven. Ook het lichte gewicht van de korrels speelt een belangrijke rol in de opbouw van onze raamtuin. De petflessen dienen vooraf versneden, bewerkt en gespoeld te worden… enige handigheid dus.

Een heel leuk concept en als je er alles op na leest lijkt het allemaal van zelf te gaan. Ik raad toch aan eerst zelf een grondige studie te maken, te kijken naar tijd en ruimte en als je jezelf dan echt niet kan houden dan kan je zeker aan de slag, op naar de aquarium speciaalzaak en de fietsenwinkel en denk eraan…je verbetert de wereld.

Een leuk weetje is dat het windowfarm project een wereldwijd ‘open source’ project is waarbij iedereen verbeteringen, eigen ideeën en gedachten kan aanbrengen zodoende dit levendige en wereldverbeterende ontwerp te optimaliseren.

Aan het werk dus neem al vast een kijkje op www.windowfarms.nl!

Terug naar boven icoon