Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/van_koffiedik_tot_eco-briketten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 23 september 2021

Van koffiedik tot eco-briketten

KoffiedikJaarlijks produceren we samen heel wat koffiedik door het drinken van onze dagelijkse kop koffie. De vraag is zo groot dat tal van hippe koffiebars als paddestoelen uit de grond poppen met een uitgebreide kaart van cappucino's tot latte's. Maar waarheen met al dat koffieafval? 

Stel dat je jouw huis kan verwarmen met koffiedik? Wat een gek idee zou je denken. In de strijd naar een milieuvriendelijk leefmilieu kwam Bio-Bean's Coffee Log tot een innovatief plan. Men kwam tot de ontdekking dat het afval van koffie olie bevat, waardoor het als brandstof kan worden gebruikt. Op basis van dit idee halen ze de dagelijks verspilde hoeveelheid afvalkoffie op en recycleren ze tot ecologische briketten. Al bij al toch niet zo gek bedacht.

Een tweede leven schenken

Coffee LogsElk jaar halen afvaldiensten duizenden tonnen koffiedik op, afkomstig van bedrijven en horeca. Afvalkoffie komt meestal terecht op een stortplaats waar ze, naast de hoge ophaalkost, broeikasgassen uitstoten. Dit vrijgekomen gas, in de vorm van methaan, is 34 keer schadelijker dan koolstofdioxide. 

De briketten van Coffee Logs zijn duurzame compacte haardblokken voor o.a. houtbranders en multi-fuel kachels. Eén haardblok heeft een brandtijd van ongeveer 54 min., mits een goede luchtaanvoer. Controleer steeds op voorhand hoe je de luchtaanvoer kan regelen. Barbecues of andere open vuren zijn dus niet geschikt voor het gebruik van koffielogs. Brandende koffiebriketten ruiken niet naar koffie, al kan bij het openen van de zak een licht aroma van koffie vrijkomen. Elke zak bevat 16 koffielogs.

Plaats aanmaakblokjes in de kachel en bedek ze met wat aanmaakhout. Leg hierbij één à twee koffiebriketten en steek de aanmaakblokjes aan. De blokken produceren 20% meer warmte dan houtblokken waardoor er anders kans bestaat op oververhitting. Laat het vuur rustig op gang komen. De koffiebriketten branden het best wanneer ze niet gestoord worden (vermijd regelmatig opschudden van de smeulende blokken). 

Voordelen eco-koffiebriketten

  • Wordt 20% warmer dan gedroogd hout.
  • Brandt 20% langer dan gedroogd hout.
  • Gerecycleerd koffiedik genereert 80% minder uitstoot dan bij storten.
  • Vermindert de afvalshoop.
  • Ideaal voor houtkachels en multi-fuel kachels.
  • Elke koffiebriket bevat het koffiedik van ongeveer 25 koppen koffie.
  • Verpakking is recycleerbaar!
  • Geen houtsplinters bij het nemen.


 Verwarm met deze Coffee Logs enkel je huis en niet de planeet!

eco-briketten

#5743

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte