Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/valentijn_verwennen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 24 oktober 2020

Valentijn verwennen

Valentine food for happy singles:

nieuwe groentevormen verwennen alleenstaanden
 (ook ná Valentijn!)

 

In de Valentijnsperiode lijkt het er soms op alsof de hele wereld uit verliefde stellen bestaat. In werkelijkheid telt ons land honderdduizenden singles die daarom niet noodzakelijk ongelukkig zijn. Toch hebben ze een probleem: wanneer ze alleen voor zichzelf koken, laten ze verse groenten vaak links liggen uit schrik voor te grote volumes. Of omdat ze vrezen dat groenten schoonmaken te veel werk is voor één persoon.

Het Flandriakeurmerk biedt ze nu groentevormen die perfect op hun maat geknipt zijn. En niet alleen met Valentijn! 

“Wat moet ik met zo’n grote bloemkool of een hele kropsla?”, luidt de klassieke klacht van de single. “Vaak moet ik de helft wegwerpen omdat ik anders drie dagen na elkaar hetzelfde moet eten”.

Dat wegwerpen is echt niet nodig. Het Flandriakeurmerk biedt tegenwoordig vormen van verse groenten aan die erg interessant zijn voor singles. Deze groenten koppelen een groot gebruiksgemak aan alle voordelen (smaak, kwaliteit, gezondheid!) van een echt vers product. Bij voorbeeld: 

 • Multicolor: deze salade is een combinatie van drie slasoorten (lollo bionda, lollo rossa en eikenbladsla) die samen in één enkele, kleine wortelkluit groeien. U hoeft dus maar één product te kopen om een mix van kleuren en vormen op het bord te toveren, terwijl u anders een volledige krop van elke soort in huis moet halen. In de vochtige wortelkluit blijft Multicolor bovendien lang houdbaar. U hoeft maar zo veel blaadjes af te knippen als u nodig hebt, de rest van de sla blijft fris in de wortelkluit. En u eet echt plukverse sla!
   
 • Slasoorten met wortelkluit: ook afzonderlijke kroppen van lollo bionda, lollo rossa, groene eikenbladsla en rode eikenbladsla met het Flandriakeurmerk zijn verkrijgbaar mét wortelkluit. Dank zij deze vochtige wortelkluit blijven ook zij lang houdbaar. Als u ze in een schaaltje op de vensterbank plaatst buiten het directe zonlicht en de sla na een dag of vier een beetje water bijgeeft, kunt u gerust twee weken blaadjes blijven plukken.
   
 • Minibloemkool: kleine bloemkolen met een diameter van ongeveer 10 cm. Het volume is geknipt voor één royale portie (of twee kleine). Ideaal voor wie er anders tegenop ziet een hele bloemkool te kopen.
   
 • Minikomkommers: kleine komkommers met een lengte van ong. 12 cm. Een knappe vondst voor pittige, frisgroene én dagverse slaatjes in een éénpersoonsportie.
   
 • Minitomaten: een oplossing om niet te blijven zitten met half aangesneden tomaten. Onder het Flandriakeurmerk vindt u thans meerdere soorten, zowel los als in trosvorm. Voor salades en hapjes uit het vuistje zijn de Flandria kerstomaat,  de Flandria Cherryprunella (pruimkerstomaat), de Flandria Ministar (cocktailtomaat) en de Flandria Mini San Marzano erg handig. De Flandria Miniprunella helpt u als u slechts enkele tomaten nodig hebt voor een sausje.
   
 • Courgette de Nice: kleine ronde courgette voor één persoon. Zeer geschikt om op te vullen.
   
 • Kleine verpakkingen: meer en meer Flandriagroenten worden thans aangeboden in kleine verpakkingen van 250 g. Dat geldt bij voorbeeld voor oesterzwammen, minitomaatjes en veldsla, maar ook voor asperges, lenteuitjes, minikomkommers en roodloof. Ook Flandriabroccoli is verkrijgbaar in een folieverpakking van één stuk.
   
 • Stukgroenten: Flandriagroenten als prei, wortelen, spruitjes en witloof worden weliswaar in bundels of in verpakkingen met meerdere exemplaren aangeboden, maar ze kunnen gerust tien dagen goed blijven wanneer u ze in koelkast bewaart. Zo hoeft u telkens maar één of twee stuks te gebruiken.  

Niets gaat boven vers 

Singles hebben even veel recht als alle anderen om zich culinair te verwennen met de kwaliteit van echt verse producten! Uit schrik voor te grote volumes of voor te veel werk geven ze echter vaak de voorkeur aan voorgesneden groenten en slamixen of aan blik of diepvries. Dit noemt men met een moeilijk woord wel eens de “convenience-val”. Welnu, de eerder genoemde groentevormen van Flandria combineren een kleiner volume en een groot gebruiksgemak met alle voordelen van een écht vers product. Want wat men ook mag beweren: in groenten en fruit gaat niets boven vers als het op smaak en gezondheidswaarden aankomt.  

Wie voor verse groenten en fruit met het Flandriakeurmerk kiest, krijgt bovendien belangrijke garanties inzake versheid, milieuvriendelijke teelt én smaak. Het keurmerk werkt immers met smaakpanels en met interne en externe controles. Tussen de oogst en de verkoop op de veiling verloopt minder dan 24 uur. 

Lekkere tips voor slimme singles

Minibloemkolen van Flandria zijn ideaal om in één stuk te koken of te stomen. Daarna kunt u de bovenkant wat uithollen en opvullen met een vulling naar keuze. Héél decoratief.

Tomaten, paprika’s, witloof en aubergines van Flandria worden vaak los verkocht, zodat u zelf het benodigde volume kunt bepalen.

Waarom geen afspraken maken met andere singles in uw omgeving voor de aankoop van grotere groenten (koolsoorten, knolselderij, venkel, tomatentrossen…)? Na aankoop verdeelt u ze in twee of meer stukken.

Een sapcentrifuge is een handig apparaat om een overschot aan groenten en fruit (wortel, komkommer, tomaat, paprika, appel, peer, peterselie…) te verwerken tot gezonde én lekkere sapjes.


Valentijn: bloemendag

valentijn orchidee

Valentijn: gezond liefdesmenu
 
Valentijn met bloemen
       

bloemen vol symboliek

groenten voor de liefde  

groenten vol passie

Valentijn op 14 februari
       


 

#880

Auteur: Kurt Vossaert