Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/valentijn_geschiedenis_en_tips

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 23 oktober 2021

Valentijn geschiedenis en tips met bloemen

Valentijn

Valentijn wint aan populariteit in Europa. Niet alleen als dag voor de geheime liefde, maar vooral ook als dag om de mensen die je lief hebt te verrassen. De grootte van het boeket is niet van belang. De emotionele waarde is veel belangrijker. Eén rode Amaryllis zegt veel meer dan 30 rozen! Rood is nog steeds de belangrijkste kleur voor Valentijn bloemen. Steeds vaker worden ze echter gecombineerd met pastellen en oranje, rose en paars. Sommige kleuren blijven echter geen betekenis hebben op de 14e februari: bijvoorbeeld geel en blauw.

Geschiedenis van Valentijn
Als we terugblikken in de geschiedenis zien we dat in de Romeinse tijd er een god Juno was die werd geëerd op deze dag. Juno was de adviseur in het kiezen van een partner. Op 14 februari was de dag waarop een man een kaart moest trekken met de naam van een vrouw er op. Tegen deze vrouw moest de man het volgende jaar heel aardig doen. Na de introdcutie van het Christendom werden veel van deze Romeinse vieringen getransformeerd tot Christelijke feestdagen. De dag van God Juno werd aangepast tot het trekken van de naam van een Heilige die het volgende jaar geëerd zou worden. Maar nu terug uit de historie, kopen mannen weer een kaartje voor hun Valentijn en overstelpen haar met bloemen, chocolade en kaarten. Of ze doen hetzelfde met hun reeds bestaande liefde.

En voor diegene die het verhaal niet geloven is er een alternatief! Er is namelijk ook een Heilige Valentijn welke heilige dag precies op dezelfde dag valt als het eren van de god Juno. Valentijn, een bisschop in een stad nabij Rome, werd Christen in het jaar 296. De Heilige Valentijn stond bekend als een vriendelijk en behulpzaam persoon. Vooral jongeren kwamen naar hem met problemen in de liefde. Na het bespreken van de problemen, tijdens een wandeling in de tuin, gaf Valentijn de jongere meestal een bloem mee voor goed geluk. Valentijn werd tot Heilige verklaard in de 14e eeuw. De heilige dag valt op 14 Februari: Valentijnsdag.

Valentijn vensterbank

In februari beginnen de meeste huisplanten het wat moeilijker te krijgen. De centrale verwarming die tegenwoordig in de meeste huizen aanwezig is helpt de planten niet om in goede conditie te blijven. U kunt uw planten op dat moment misschien een tijdje vakantie geven in een niet verwarmde ruimte, terwijl uw vensterbank dan vrij komt voor een Valentijn decoratie.

Verzamel alle rode of roze vazen, flessen of iets anders wat in staat is om water vast te houden. Gebruik wat touw en rode takken voor wat extra rode details. Grote bloemen als bijvoorbeeld de parkiet tulp ‘Rococo’ doet de rest van het aantrekkelijke werk. Zodra ze open komen is alles rood. Sommige tulpenliefhebbers houden niet zo van de aparte vorm van een parkiettulp. Voor anderen kan het niet gek genoeg zijn!

In de vaas zijn de tulpen erg mooi. Als ze helemaal open zijn lijken het net parpalu’s die op hun kop in de vaas staan. Zelfs als ze iets over het hoogtepunt van de bloei heen zijn blijven parkiettulpen erg mooi. Onder invloed van de eerste zonnestralen in februari dansen de bloemen alle kanten op!

#1868

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl