Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/vaasleven_verlengen_suiker_frisdrank?selectCountry=1


https://www.tuinadvies.be   /    zondag 22 mei 2022

Vaasleven bij snijbloemen verlengen met frisdrank: het is de suiker die het hem doet

Het is de suiker die het doet

Met de regelmaat van de klok duiken verhalen op over huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die het vaasleven van bloemen zouden verlengen. Reden voor het Kenniscentrum Productkwaliteit van bloemenveiling Flora Holland om er een onderzoekje aan te wagen. En wat blijkt: suikerhoudende frisdrank werkt.

Andere middeltjes worden afgeraden. Overigens adviseert het Kenniscentrum om gewoon de voorgeschreven dosering snijbloemenvoedsel te gebruiken. Snijbloemenvoedsel verlengt de houdbaarheid, verbetert het open komen van de bloemen en de kleuren blijven langer mooi. Frisdrank kan dus ook, maar is veel moeilijker te doseren.

FloraHolland testte een aantal verschillende huis-, tuin- en keukenmiddelen die vaak worden genoemd en daadwerkelijk door consumenten worden toegepast om snijbloemen langer vers te houden. De proef werd uitgevoerd met de snijbloemen roos en lisianthus.

De onderzoekers keken naar houdbaarheid, bloei en naar het open komen van de bloemen met toevoeging van onder andere:

De omstandigheden in het laboratorium waren zoveel mogelijk gelijk aan die van een huiskamer.


Lisianthus blijkt zeer negatief te reageren op aspirine.

Uit de test bleek dat gewoon snijbloemenvoedsel en frisdrank (in dit geval 7up) een duidelijk positief effect hebben op de bloemen in vergelijking met leidingwater. De positieve resultaten van 7up komen door de suikers die de frisdrank bevat, en door de zuurgraad.

De andere huis- tuin- en keukenmiddelen zijn over het algemeen geen verbetering ten opzichte van leidingwater. De bladkwaliteit werd door enkele van deze middelen zelfs sterk negatief beïnvloed. Aspirine had een rampzalig effect op het blad bij met name de snijbloem lisianthus. Binnen een dag na het op de vaas zetten was het blad volledig slap en bruin.
De centen en de toevoeging van chloor hadden ook geen positief effect. Het grootste scheutje chloor veroorzaakte zelfs schade aan de stelen en zorgde voor vergeling van het rozenblad.

#1900Mooiwatplantendoen

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl

Terug naar boven icoon