Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tulpen_elisabeth

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 25 september 2020

Tulpen: Tulipa 'Elisabeth' een mooie rode dubbelbloemige cultivar.

Tulpen: Tulipa 'Elisabeth' een mooie rode dubbelbloemige cultivar.
De kloeke, dubbelbloemige Elisabeth valt op met veel bloemblaadjes. De vorm doet aan een pioenroos denken en dat maakt de tulp nog wel het meest bijzonder. Bovendien staat Elisabeth lekker stevig op haar onderstel en groeit zij niet of nauwelijks door op de vaas. En dat is een voordeel voor bloemisten die de tulp in een gemengd boeket willen verwerken.

Dankzij de vuurrode kleur is de tulp bij uitstek geschikt voor Valentijnsdag en Vrouwendag. De smal elliptische bloemblaadjes geven de tulp een eigentijdse uitstraling.

Familie
Tulipa behoort tot de familie van de Liliaceae. Andere geslachten van deze familie zijn Lilium en Fritillaria.

Soorten
De tulp wordt op de veiling ingedeeld naar bloemtype. De enkelbloemige en dubbelbloemige cultivars vormen de kern van het brede assortiment. Gezamenlijk vertegenwoordigen ze meer dan 90% van het tulpenaanbod. Ook zijn ze verantwoordelijk voor de aanhoudende groei van de productie. De bijzondere soorten, zoals de leliebloemige tulpen, gefranjerde tulpen en parkiettulpen vervullen ook een belangrijke rol. Ondanks hun geringe aandeel versterken zij het aanbod door hun opvallende vormen. En elk jaar komen er weer nieuwe cultivars bij. Tulpen-met-bol vormen ook een aparte categorie. De verschillende soorten zijn op de veiling echter niet herkenbaar. Andere bijzonderheden zijn pioentulpen, trostulpen en Franse tulpen.

Verzorgingstips bij de consument:

  • Laat tulpen eerst in de verpakking volzuigen met schoon water. Snij daarna circa 2 cm van alle stelen af. Zet ze in een schone vaas met schoon water.

  • Met snijbloemenvoedsel komen de bloemen mooier uit en staan ze langer op de vaas. Vul de vaas regelmatig bij.

  • Afhankelijk van de cultivar groeien de tulpen in meer of mindere mate op de vaas door. Houd hier rekening mee bij het maken van een boeket.

  • Slappe tulpen opnieuw afsnijden en in papier of plastic wikkelen en daarna enkele uren in water zetten.

  • Als een vaas tulpen zich eenmaal heeft gezet, laat deze dan staan. Bij herschikking vallen de bloemen anders alle kanten uit.

  • Tulpen-met-bol niet aansnijden, maar de bollen aan de tulp laten zitten en in een schone vaas met een laagje water zetten. Spoel eventueel overtollige grond van de bollen af.

  • Tulpen-met-bol kunnen ook in een pot worden gezet: doe eerst een laag potgrond in de pot, overgiet deze grond met heel veel water en zet daarna de tulpen-met-bol in de pot. Vul de pot daarna verder aan met potgrond.

  • Zet tulpen-met-bol op een koele, schaduwrijke plaats, zowel binnen als buiten.

  • Geef de tulp-met-bol dagelijks voldoende water. De potgrond mag niet uitdrogen.

Top 10 Dubbelbloemige tulpen (op basis van VBN-omzet 2005-08 t/m 2006-07)

1. 'Monte Carlo'
2. 'Viking'
3. 'Abba'
4. 'Upstar'
5. 'Orange Princess'
6. 'Verona'
7. 'Miranda'
8. 'Double Price'
9. 'Casablanca'
10. 'Largo'


Verklaring van de naam
De naam Tulipa kan met enige fantasie verklaard worden door de vorm van de bloem. Deze lijkt namelijk veel op de hoofddeksels die werden gedragen door mensen uit het Midden-Oosten: de tulband. Dit werd ook wel geschreven als ‘toliban’. in het Latijn werd dat 'Tulipa'. Maar de echte herkomst van het woord is onbekend.

Symboliek
Gebed, onderzoekend, devotie, inkeer, liefdesverklaring, voorjaar.

Belangrijkste kleuren dubbelbloemige tulpen
1. rood
2. geel
3. tweekleurig
4. roze
5. paars
6. oranje
7. wit

Bekend van de speciale dag(en)
Kerst, Valentijn, Pasen, Vrouwendag.

Aanvullende informatie
‘Elisabeth’ is een dubbele vroege tulp.
 

#841