Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tuinvogels

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 19 september 2021

Tuinvogels

Geachte redactie,

Dit weekend 2007 organiseerde Natuurpunt een nationaal telweekend van tuinvogels. Hierbij werd iedereen opgeroepen om in de tuin vogels te voeren, te beloeren en te tellen. De voorlopige resultaten zullen weldra bekend gemaakt worden. Inmiddels hebben wij op www.tuinadvies.be enkele interessante vogelbevragingen afgerond.

Uit een enquête die door 1873 mensen werd ingevuld, blijkt dat maar liefst 58 % van de mensen de vogels in de winter dagelijks bijvoederen. Zodoende lokken ze de kleurige roodborstjes, kool- en pimpelmeesjes naar het vensterraam. Blijkbaar verdwijnen veel van de broodkorstjes en ander tafelafval naar de voederplank, want slechts 10 % voedert de vogels zelden of nooit.


 

Het immer nieuwsgierige roodborstje wordt door 4/10 van de 2000 stemmers verkozen tot het meest geliefde tuinvogeltje. De veelkleurige meesjes zijn ook nog bij ruim 3/10 mensen de favoriet. De merel die het jaarrond in de tuin te zien is haalt  met 7,65% nog net het brons. Opvallend is dat de mus die bij de vogeltellingen het meest gezien wordt, in onze geliefdheidsenquête amper stemmen krijgt. Kleurige vogeltjes scoren blijkbaar veel beter dan een gewone grijze mus...

De vogels die nu in de tuinen geteld worden zijn helemaal dezelfde niet als deze die we bv in mei zullen aantreffen. In mei blijkt de zwarte merel de meest geziene tuingast.

Sinds donderdag kunnen de bezoekers van tuinadvies opgeven hoeveel vogelhuisjes er in hun tuin hangen. Hieronder alvast het voorlopige resultaat van 1590 deelnemers. De Vlamingen houden blijkbaar van hun vliegende tuingasten. Naast het veelvuldig bijvoederen, hangen in 80% van de tuinen ook vogelhuisjes.

Bij gebruik graag vermelding van :'Bevraging door www.tuinadvies.be'
Alvast bedankt, 

#893