Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tuinverlichting_aanleggen_verlichting_in_de_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 24 juni 2021

Tuinverlichting: soorten en gebruik van verlichting in de tuin


Tuinverlichting aanleggen

Een goed onderhouden tuin met specifiek gekozen bloemen en andere planten is mooi om te zien. Moderne tuinen, rozentuinen, stadstuinen, siertuinen, … Allemaal verschillende soorten tuinen, maar vaak wordt het aspect “tuinverlichting” vergeten. Nochtans is de tuinverlichting een manier om enkele delen van de tuin te accentueren. Daarnaast is het een extra veiligheid rondom het huis.

Romantische tuinverlichting in de tuin
Tuinverlichting wordt vaak gebruikt om een wandelpad te verlichten. Een wandeling op een warme zomeravond wordt hiermee extra romantisch gemaakt.
Tuinverlichting in de vorm van spots zjn ook gebruikt om een deel van een boom te belichten. Hiermee schept u opnieuw een aparte en gezellige sfeer of dramatiek in en rond uw tuin.
Bovendien helpt een goede verlichting ook de veiligheid te verhogen. Het is statistisch bewezen dat bij tuinen en oprijlanen die ’s avonds en ’s nachts goed verlicht zijn, er minder inbraken of diefstalpogingen worden vastgesteld.

Tuinverlichting op zonne-energie
De laatste jaren is er steeds meer en meer te doen rond energiezuinige verlichting. Tuinverlichting op zonne-energie is een milieuvriendelijke manier om uw tuin te accentueren. Het gebruik van solarverlichting is daardoor eveneens een goede koop als nieuwe tuinaccessoire.
Onderstande zonnelamp is zo een voorbeeld:

Zonnelamp op zonne-energie
Zonnelamp op zonne-energie

Installatie van tuinverlichting op lage voltages
Er is een onderscheid te maken tussen verlichting op netspanning of op lage voltage. De verlichting op lage voltage werkt meestal op 12 volt, en is daardoor zo goed als ongevaarlijk voor elektrocutie.  Indien u verlichting plaatst op een lage voltage moet er een transformator gebruikt worden die minstens de totale capaciteit van alle lampen samen aan kan. Bovendien zijn er transformators die uitgerust zijn met zonnecellen of tijdschakelaars zodat het mogelijk is enkel ’s avonds op de door u gekozen momenten de verlichting te gebruiken.
Bij het installeren van tuinverlichting in combinatie met transfo’s bekijkt u op voorhand waar de lampen komen te staan. Probeer de transfo ongeveer in het midden te zetten zodat de afstand naar de lampen zo kort mogelijk wordt gehouden om een goede kwaliteit van licht te blijven krijgen. Lampen op netstroom kunnen verder uiteen staan dan tuinverlichting op 12 volt.
Hou sowieso rekening met de gebruiksaanwijzing die u bij de aankoop heeft ontvangen. Volg altijd de veiligheidsvoorschriften goed op van de fabrikant, alleen op die manier weet u dat u veilig aan het werk kan gaan.

Soorten tuinverlichting:

  • Bodemverlichting kan gebruikt worden om onder bomen te plaatsen. Hou er rekening mee dat u het licht niet richt op de boomstam zelf. Daardoor komen kroon of bladeren beter uit
  • Accentuerende verlichting wordt vaak gebruikt bij vijvers, bloemenborders, langsheen de oprijlaan of wandelpaadjes. Ze geven een vorm van romantiek en zijn bedoeld om een zachte en indirecte verlichting te creëren. Ze zijn ook een hulp om in het donker alsnog de hele tuin toegankelijk te maken.
  • Verlichting in functie van veiligheid zijn vaak grotere lichtbronnen zoals halogeenstralers en zij hebben een groter verlichtingsvlak. Een leuke optie is het koppelen van bewigingssensoren waardoor de verlichting in werking treedt wanneer er iemand passeert.
  • Bovenverlichting wordt vaak in bomen gehangen of aan muren of schuttingen om de grond of planten daaronder te verlichten. Het effect dat u hiermee bereikt is dat houtige gewassen in hun geheel worden verlicht en daardoor opnieuw een bijzonder effect brengen in de tuin.

Tip met tuinverlichting:
Om een diepte-effect te krijgen kunnen 2 stralers gebruikt worden die van verschillende hoeken op hetzelfde object worden gericht.

#2983