Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tuinverharding_aanleggen_stap-voor-stap

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 28 juli 2021

Tuinverharding aanleggen: stap-voor-stap

tuinpaden aanleggenGa je binnenkort een nieuw terras, oprit, tuinpad of andere verharding aanleggen? Dan krijg je in dit stappenplant bij aanleg van tuinverharding alvast enkele nuttige tips.

Allereerst wordt de ondergrond uitgegraven op de plaats waar de bestrating komt. Hou rekening mee dat er een zogenaamde cunet moet zijn. De cunet is de benaming voor de ruimte die naast het pad moet voorzien worden als extra draagkrachtige ondergrond. Dit voorkomt verzakking van de zijkanten van de bestrating.

De  fundering is afhankelijk van de bedoeling van de bestrating. Het spreekt voor zich dat de dikte van de laag met gestabiliseerd zand. Ook de ondergrond is bepalend voor de dikte. Een zanderige bodem heeft een grote draagkracht dan leem- of kleigronden. In dat laatste geval zal de stabilisé ook dikker moeten zijn.

Afhankelijk van welke verharding je kiest worden deze in een mortelbed of in de stabilisé gelegd. Dikke stenen zoals klinkers en kasseien kunnen zonder problemen in het stabilisatiebed gelegd worden en opgevuld met witzand. Tegels, flagstones en andere dunnere steensoorten moeten in een mortelbed gelegd worden bovenop de stabilisatielaag. Dit is nodig om ze mooi op hun plaats te houden, maar ook om eventuele dikteverschillen tussen de stenen onderling op te vangen.

De kantopstuiting is belangrijk om de oprit of terras mooi af te zoomen. Aan de zijkant wordt de stabilisatielaag meestal schuin afgemaakt (cunet) zodat de kantsteen niet kan verzakken.

legverbanden van stenen

Legverbanden

Hoe je de stenen legt verschilt van steen tot steen en natuurlijk van wat je graag ziet.

De meest voorkomende soort is het halfsteensverband waarbij de voegen van de vorige rij steeds in het midden komen van de volgende rij.
In een elleboogverband of visgraadverband wordt de korte kant tegen de lange kant gelegd. Dit heeft een goede samenhang en een goede drukverdeling.
Bij een blokverband worden de stenen in blokjes gelegd. Het aantal stenen per blokje is afhankelijk van de afmetingen van de korte kant tegenover de langste kant. Bij klinkers is dit 2 stenen per blok, bij kleiklinkers 4 tot 5 stuks.
Indien er wat begroeiing mag zijn tussen de stenen dan is een vlechtverband ook mooi. De stenen worden als het ware gevlochten en bij iedere steen ontstaat er een kleine leegte (die later kan opgevuld worden met zand waar onkruiden of mossen op kunnen groeien). Dit kan een alternatief zijn voor de honingraatbetontegels.
Gebruik je stenen van ongelijke lengtes, dan is een wildverband de meest voor de hand liggende keuze. Hier worden de ongelijke lengtes na mekaar gebruikt.
In een waaierverband worden de stenen in waaiers gelegd in halve cirkels die niet tegen elkaar komen. De tussenruimte die open blijft heeft de grootte van de grootste steen.

#4803

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies